Friday, December 31, 2010

Selamat Memulakan Sesi 2011

Sessi persekolahan 2011 akan bermula dengan pendaftaran pada 01012011 bagi pelajar harian SMK Oya  manakala untuk pelajar asrama dan semua pelajar tingkatan satu pada hari Ahad. Mesyuarat staf telah berlangsung dengan aman dan makmur pada hari ni.
Apa agaknya peristiwa yang menarik bakal terjadi pada 03012011 ni nanti ya? Saya suka hari pertama persekolahan dan juga minggu pertama kerana ada pelbagai peristiwa yang menyakitkan hati, melucukan dan kkadang memilukan. Yang ni setakat saya jadi guru belum pernah menemui  peristiwa memilukan macam ni. Cuma terkenang masa di Sekolah menengah dulu, Ada kawan baru menyedari bahawa dia anak angkat apabila adik kandungnya mendatar diri di sekolah agama and adiknya betul2 macam dia. 
Tahun ni,,,,,?? saya tak dapat menikmati keindahan hari pertama dan minggu pertama persekolahan kerana terpaksa menghadiri mesyuarat di Kuching seminggu penuh. So terlepas peluang saya tahun ni.  
Prmulaan tahun ni juga Insya Allah bermula dengan baik dan moga diakhiri juga dengan baik. Moga tahun 2011 menghadiahkan saya satu kehidupan yang penuh ceria dan warna-warna bahagia. Tapi.. saya sedar sebagai manusia kita tak mungkin dapat lari dari airmata sama ada duka ataupun gembira. Saya lebih sukakan airmata gembira. 
2010 yang ditinggalkan.......  Banyak peristiwa pahit, manis, lucu, menggembirakan.. malah tak kurang juga yang menyebabkan saya mengalir airmata kkesedihan.. kecil hati... terasa hati tapi at last.. semuanya dapat dilalui dengan tabah. Penghujung 2010 telah memberi saya hadiah teristimewa dengan keputusan PMR yang terbaik setakat ini baik dari segi peratusan maupun GPS dan juga kualaiti mendapat 8A dan 7A. Malahan saya berpuas hati dengan pencapaian Pendidikan Islam PMR .. walaupun bukan mata pelajaran terbaik tetapi  kualiti dan kuantiti meningkat. and my own class menyumbang 34 orang A dari 45 orang calon PMR yang mencapat A. hanya seorang E..... Tapi itu bukan pencapaian terbaik saya kerana saya pernah mencapai 100% lulus.
So.. 2011......... Harap2 menghasilkan sesuatu yang menggembirakan... walaupun mungkin saya tak akan berada di bumi SMK Oya sehingga penghujung tahun 2011. Ye ke.....? Mungkin aje okey. Betul atau tidak just wait and see.
2011 juga saya ingin mengupdatekan blog buruk saya ni setiap hari. mampu ke cik...............???? Mampu ke???? Hahahahhaha.. tengok pada keadaan lah ya. Tapi kadang rasa macam skema aje apa yang saya tulis di sini/
2011 juga saya nak mempastikan fail Bidang kemanusiaa lengkap dengan data dan maklumatnya. Semua maklumat saya nak pastikan diperolehi se awal minggu ke3 january ni. Insya Allah
Yang selebihnya... 2011... biarkan rahsai............. hehehhehehe

Thursday, December 30, 2010

Macam mana?

Bukan apa-apa pun... sebenarnya. Tengah berpinar... pusing keliling my mind sekarang ni. Nak mencaturkan semula guru mata pelajaran yang akan mengambil alih dua orang guru yang baru dapat transfer. Jadual dah siap di pusing kelilingkan... tapi dengan prubahan sekarang ni.. nak atau tidak terpaksa jugak buat yang baru. Sabar ajelahkan................. huhuhu

Sunday, December 26, 2010

Keputusan PMR

Keputusan PMR telah berlalu beberapa hari yang lepas. Alhamdulillah keputusan amat menyenangkan hati saya. Walaupun tahun ni saya terasa berat sangat menggalas tugas menjaga, memantau, melihat dan menganalisis perkembangan murid-murid tingkatan tiga. Tahun ni saya rasa kecut perut, tahun ni saya rasa nak menangis.. tahun ni saya juga rasa nak  surrender aje ... tapi alhamdulillah ada teman yang sentiasa memberi semangat.. ada rakan yang sentiasa ada ketika memerlukan.. ada guru yang sentiasa bekerjasama... saya berjaya melaluinya dengan seadanya. Apabila selesai sahaja peperiksaan PMR saya merasa teramat lega sekali. Walaupun jauh di sudut hati saya merasa risau dengan keputusan yang bakal menjelma disember 2010.
Mungkin orang merasakan tak ada pa2 halangan  setakat menjaga dan melihat prestasi dan program tingkatan tiga... tapi tahun ini.. merupakan kumplan terbesar yang saya kena handlekan. kena ambil tahu..dan kena kenali. Sebelum ini sekadar 130-140 orang calon sahaja.. saya mampu melihat dan mengingat setiap caon PMR tapi pertambahan 100 orang calaon membuat itak saya kadang rasa tak berfungsi nak mengingat semua. So Bila ada saja  masalah melibatkan Tingkatan Tiga... saya mula melilau dan otak saya bekerja keras supaya saya dapat mengenal pasti siapa pelajar itu. 
Tahun ini dengan 5 orang tak hadir langsung, 2 orang tak hadir 2 mata pelajaran dan seorang hanya hadir masa peperiksaan dijalankan. Saya amat risau sebenarnya. Sebab keputusan peperiksaan yang dijalankan diperingkat sekolah amatlah tidak membanggakan. Ia lebih teruk dari tahun sebelumnya. Mana hati ini tidak rawan ... mana hati ini tidak gelisah dan resah dibuatnya.
Dengan kehadiran kelas KPMP dan program lain yang kurang memberansangkan di saat akhir menjelang peperiksaan. Saya cuba juga dan dalam masa yang sama saya tidak lupa memohon pertolongan dari Allah ta;ala moga saya terus diberi kekuatan dan Allah memberi kejayaan dalam usaha kami untuk anak didik kami di SMK Oya ini. Malah di detik ini, saya masih lagi merasakan keperitan tugas yang saya galas untuk tingkatan tiga 2010 ini.
Alhamdulillah,.. tepat jam 0830  pagi 23 Disember 2010, kami sampai di kawasan unit Penilaian dan Peperiksaan PPD Mukah untuk mengambil keputusan. Cikgu Salleh yang jadi driver saya dan Kertina ke sana. Jumpa pegawai yang mengurus PMR.. dia kata jangan risau.. SMK Oya menunjukkan prestasi yang memberangsangkan. Debaran semakin menurun...
Sebaik saja keputusan berada di tangan.. saya menyemak terlebih dahulu murid yang mendapat straight A. Then saya menyemak bilangan murid kelas saya mendapat A untuk Pendidikan Islam. Alhamdulillah 34/39 yang dapat A. 5 orang terciciir. And Then kelas yang memberikan stress di minda saya adalah kelas hujung sekali. Alhamdulillah hanya seorang yang gagal dan manusia yang gagal tu pulak yang gagal hadir ke sekolah sejak Mei 2010. So.. tak delah rasa tertekan sangat. Keseluruhannya 80.33% lulus and  gred purata naik 3.18 sebabnya adalah pertambahan murid yang mendadak memberi kesan kepada gred. Walaupun dari segi kuantiti dan kualiti menunjukkan peningkatan.
So... dengan keputusan yang baik (bagi saya lah) saya boleh menarik nafas lega... dan sedang berfikir-fikir untuk menyerahkan tugas ini pada orang lain pula. Biarlah saya meneruskan usaha saya untuk meninggalkan bumi SMK Oya dengan hati yang tenang dan lapang..... Moga 2011 yang bakal tiba beberapa hari lagi akan memberi cahaya kebahagiaan buat saya... Amin Ya Rabbal alamin


Wednesday, December 22, 2010

Berseronok dengan my sisters

Saya di Kuching dari 13 hingga 19 Disember 2010. 16 Disember selesai mesyuarat so.. aktiviti saya bermula pada hari Jumaat 17 Disember.
17  Disember 2010
Paginya saya menyelesaikan dahulu target yang saya dah tetap. Alhamdulillah selepas itu bersantai-santaian dengan Ona di rumah masing2 mengadap lappy. 
2 petang  : Bergerak keluar ke Spring. Usu and Jay menghantar saya ke Spring dan di sana my housemate masa buat first degree di Um dulu iaitu Rafidah a.k.a Edot. Edot baru saja balik dari menunaikan ibadat haji. Seronokkan ..kalau saya berkemampuan untuk menunaikan rukun Islam yang kelima seperti dia. Edot membawa saya ke rumahnya di Heritage Garden. Tapi sayangnya... rumahnya tidak didiami.  sesekali saja dia tidur di rumah dia sendiri.. selebihnya dia balik ke rumah keluarganya di Jalan Muhibbah. Oh ya... saya juga jumpa Kak Nor with anak angkatnya. Selepas itu,... kami makan di Chili Peppers dekat Satok. Sambil sembang-sembang.... tanpa menyedari masa berlalu. Edot menghantar saya kembali ke Spring dan berjanji untuk jumpa lagi masa Januari nanti. Insya Allah.
Malamnya.... kami ke rumah Kak Aya. Kak Aya balik bercuti. Agak lewat juga kami di sana sebab ada sesi pembahagian harta (buah tangan dari kakak saya) Pin-pin yang lebih dari separuh shopping beg kecil tu.. saya tak tau nak pakai bila.... nak jual... reti ke saya jual benda2 macam ni... hahahaha
18 Disember 2010... Hari sebenar kami berpoya-poya. Selepas mengambil kereta baru saya yang diservis (sebelum perjalanan jauh keesokan harinya. ) Saya dan Az merangkap Driver saya mengambil Kak Aya di rumah selepas itu mengambil Kak Ina pula. Sampai di rumah Bang Nial semula waktu Zohor... so.kami solat dulu .. selepas itu kami memulakan perjalanan kami... Kami nak ke mana???? 
Lupa nak maklumkan..kami nak ke Serikin. sebuah pekan kecil (boleh ke dikatakan pekan) saya lebih kata sebagai pasar aje... yang terletak disempadan  Sarawak dan Indonesia. dekat area Bau kalau tak silap. Kami bergerak ke sana dalam jam 1250pm.. dengan dua buah kereta. Kereta saya... dipandu oleh Kak Ina. dan sebuah lagi adalah kereta Bang Nial yang dinaiki oleh Bang Nial, Apak, Mak and Usu.  Kereta saya pula adalah...kami adik-beradik perempuan.. 4 orang. Cukup ahlinya. Memang havoclah kalau kami berempat bergerak bersama (Kalau ada kesempatan nanti saya akan masukkan gambar2 kami sepanjang perjalanan berhuha kami. ) Memang possing  memanjang. 
Sebaik sahaja memulakan perjalanan masing2 menyediakan muka yang langsung tak menawan untuk dirakamkan dalam camera...hahahahahhaha
Di Serikin... pun sama juga... hampir setiap kesai yang kami singgah pasti kami akan mengambil gambar....Tetapi keriangan kanak2 rebina ni.. terencat sebab hari hujan. Sebab malas nak menunggu kami pun berjalan dalam hujan (saya dan Bang Nial... dahlah ditengah-tengah jalan) hahahhahahaha
Tak de apa yang kami beli di Serikin.. cuma tudung dan  topi.. (macamlah tempat lain tak de topi) Masing-masing sibuk dengan topi itu dan berangan function apa yang kami nak pakai... so saya beli jugak untuk Nana and Gen... supaya kami boleh pakai masa sukan sekolah atau kalau ada tournament  Petangque (konon-kononnyalah) walau pun tak beli apa2... hampir dua jam juga lah kami di sini.
Dari Serikin kami ke Pasar Satok... Nak jumpa Kak Norhayati Berahim .. my favourite novelis... hehehehehehe, Saya paksa my sisters ikut saya... merekapun dengan rela hati (agaknyalah) berjumpa dengan Kak NB secara kebetulan pula... my sisiters pun membaca ovel2 Kak NB juga yang ada dalam simpanan saya... Memang saya memiliki semua Novel beliau... cuma rasanya banyak lagi yang masih dalam simpanan my darling. Besstnya dapat jumpa Kak NB... cuma tak leh lama... and Qaisara yang cute. Oh ya..... saya juga jumpa juga dengan Kak Liza Bujang and Kham... di sana (Sahabat FB).
Selepas itu... kami yang kelaparan.. pergi ke SCR... sepanjang perjalanan ke SCR saya mencuba makanan yang boleh dicuba... seperti buah-buahan dan keropok lekor yang dijual.  Saya bagitau my sisters itu adalah salah satu cara untuk menghilangkan kebuluran yang beramatan.Ohhh.. perut saya kekenyang dengan keropok lekor dan buah anggur. Kebetulan grape adalah my favourite. Tak ingat dah nak basuh2 masa tu... 
Di SCR memang betul2 macam budak2. Menu pilihan kami adalah  air epal, plum... grass wheat (kalau tak silap saya ...yang ini Kak Ina punya air) air Jay saya lupa. Makanan pula adalah Chicken Chop.. untuk saya dan Jay.. (tapi rasanya tak sedap sangat) Kak Aya makan mee goreng cendawan ( dia hanya makan mee and chicken saja... cendawannya .. saya dan Jay yang rebut dan baham) Kak Ina..pula makan Kue Tiaw Goreng Seafood... . 
Yang dahsyat nya...perangai di sini memang teruk. Mula2 main chak2 dengan budak kecik (Cina yang duduk di belakang meja kami.... Memang bisingkah saya rasakan .... sampaikan.. air pun boleh tumpah.... terpaksa pesan another air. sebab belum sampai 1/4 pun yang diminum. Yang jadi mangsa adalah Kak Aya yang basah oleh air yang dia tumpahkan....  gara-gara nak rasa air Kak Ina.  Balik dari Satok.. tak leh nak berlama lagi sebab maghrib menghampiri penghujungnya.
Malanmya,,, saya ke Spring ... utk apa?????????? saya membeli comforter warna hijau.. (AKEMI). Rasa berbaloi2 walaupun mahal.,, tapi sedihnya duit habis,,,,, huhuhu,,\
okeylah itu saja cerita saya di Kuching...  Insya Allah gambarnya akan menyusul kemudian..kalau tuan rumah rasa rajin nak menguploadkan gambar ya... Seronok... kalau lah boleh selalu macam tu........

2010 bakal berlalu... 2011....

Penilaian Menengah Rendah 2010… dah lama dah berlalu. Tapi keputusannya…akan diumumkan esok…… Aduhhhhhhhhhhh…. Dah dua  tiga hari hati saya berdebar-debar. Bagaimanakah keputusan tahun ni… Kalau meningkat tak pe lah juga..Tapi kalau menurun……… macam mana? Bagaimana agaknya keputusan anak saya itu ya. Terutama 3 kelas yang saya ajar. 3 perkara yang saya mendebarkan saya adalah :
·       Keputusan keseluruhan Pendidikan Islam (khas 3 waras harap2 mengatasi tahun lepas 2 org saja gagal… atau sebolehnya 100% lulus..boleh ke … 3 Waras)
·       Bilangan mendapat A…. Pendidikan Islam (khas kelas bestaru… kalau 3 waras ada dapat A memang kena belanja dia orang kek buatan sendiri?
·       Bilangan murid mendapat straight A
·       Peratus keseluruhan sekolah dan GPS sekolah.
Malam tadi dah berjaga menyiapkan sheet excel untuk tujuan analisis… so esok Cuma key-in je keputusan budak. Insya Allah bab analisis tak da masalah. Cuma masalahnya.. debaran hati ni tak berkurang malah semakin kuaat… sampai nak tumpukan kepada answer script yang tengah ditelangah pun tak leh. So letak tepi dululah ya… Selepas debaran ini selesai… saya akan mula kembali kepada track yang sebenar.
Aduhhh… risau sungguh. 2010… bakal ditinggalkan  dan 2011 yang bakal menjelma mungkinkah akan mengubah hidup saya. Apa yang berubah? Dalam perancangan saya ada beberapa perkara yang akan saya lakukan. …. Iaitu……………..
·       Kereta baru… perancangan nak membeli Vios… tak terlaksana…. Sebabnya… semua orang kat rumah saya tak menggemari Vios…. So sekarang ni…. Kereta pilihan saya setelah dipengaruhi oleh abang and kakak ipar saya adalah persona. Okeylah saya berpuas hati…..  harganya… tidaklah membebankan saya sangat. Cukup untuk saya hidup.
·       Meninggalkan SMK Oya. Mengikut prancangan saya.. kumpulan PMR 2010 adalah kumpulan terakhir yang saya take care sebelum saya melangkah pergi dari SMK Oya. (macam confident aje saya akan melangkah pergi) Tapi process ke arah meninggalkan SMK Oya sudah pun bermula. Saya juga telah meneropong rumah yang bakal saya duduki kalau saya betul2 ke tempat yang baru mengikut perancangan saya. Saya perlu melangkah untuk mencuba sesuatu yang baru. Dah terlalu lama saya menangguhkan hasrat hati saya ini. Skarang saya dah bersedia untuk meninggalkan tpt kelahiran ni,, untuk sementara waktu.
·       Mungkin meninggalkan status saya sekarang,,,,…. Yang ini………….. tunggu……. Sebabnya.. saya takut kejadian lama berulang kembali. Mudah-mudahan Allah akan permudahkan segalanya tahun ni…. Amin. Sakitnya masih terasa…. Seboleh mungkin saya tak ingin ia berulang kembali peristiwa lama itu. Tapi… kalau jadi ia adalah sesuatu yang ringkas sahaja…..

Entah apa yang saya mengarut di sini…. Apa-apa pun tunggu ajelah apakah yang saya rancangkan berjaya menjelang 2011 sebagaimana perancangan saya………hahahahah

Saturday, December 18, 2010

Jalan-jalan

 
Hari kedua terakhir di Kuching... Program hari ni simple aje....
  • Service kereta
  • ke Serikin
  • Ke Pasar Satok
Esok balik

Friday, December 17, 2010

Lamanya.............

 Rasanya dah lama benar blog ini tanpa dijengah dan tanpa dipedulika oleh tuan rumah. Busy sangat ke....? entahlah... nak kata busy sangat tu tak lah... tapi yang pastinya... waktu siang energy memang untuk kerja and pada waktu malam apa yang jadi... saya keletihan. Keadaan minggu ni pun sama juga... Waktu siang saya masuk kerja ikut office hours and malam saya kena siapkan perkara2 yang perlu diselesaikan keesokan harinya. Yang sebenarnya... dua hari kerja2 yang sepatutnya disiapkan pada malamnya... saya tak siapkan pun. Letih teramat... tak tau nak kata apa... memang letih gila. Malam kedua tu saya sakit kepala yang teramat..,. sebotol minyak cap kapak habis.... huhuhu malas nak cari panadol. Biasanya saya sentiasa bekal... and malas nak nyusahkan my brother... so lepas mandi... berbarung sekejap konon2nya terus terlelap sampai ke subuh.... So.. pergi meeting pun macam tulah.. Nasib baik bukan saya sorang.... hahahahahhaahha... seronok sebab ada geng yang sama tak siap dengan saya.

Saya tanya gak pada ustaz tu...pasal tak siap.. dia kata kerja rumah buat kat rumah.. kerja pejabat buat kat pejabat.... tambah ada anak kecil yang baru umur beberapa bulan....


Kalau saya apa pulak alasan saya ye......  hahahahhahahaha...just sengih jelah.. yang pentingnya benda tu siap and boleh hantar ontime......

Wednesday, December 8, 2010

Menanti detik ................................

Hari ni.. baru kembali ke bilik ku.... Ohhh memang rindu kan bilik ni teramat. Walau ia tak seindah mana.. tapi segalanya di sini ,,, tempat paling best tak kira masa  ...
Di Kuala Lumpur.. apa yang sata dapat...

  • Jumpa... someone yang saya sayang.. and discuss about masa depan kami. Tapi risau juga sebab dulu pun kami pernah merancang tapi akhirnya sampai saat ini.. rancangan itu tidak kesampaian. Mungkin kah selepas ini sejarah lama akan berulang lagi sejarah lama @ Allah akan memberi peluang kepada kami untuk meneruskan masa depan yang lebih bermakna buat kami. 
  • Melawat anak sedara yang bakal melalui pembedahan closure lubang yang ada dijantungnya. Kesian si kecil dan si comel itu... Betapa pilu hati bila my cousin menceritakan keadaan my Mr. Ray selepas pembedahan tu. Alhamdulillah sekarang ni... Mr. Ray sudah dipendahkan ke Ward biasa.. tidak lagi di ICU.
  • Melawat sepupu2 saya Yah (Thanks sebab sanggup gi mana2  bawa saya....) Fah.. and sikin. tak dilupakan Din... yang saya jumpa di gleneagle Intan Medical Centre. Walaupun tak lama tapi tetap best.
  • Melawat2 sekitar Putra Jaya .. pagi sebelum berangkat balik ke Sibu
  • Menonton Raponzel di GSC Alamanda...  best... Really love it.... 
  • Membeli beberapa keperluan diri like tudung baju.. dan kain .. serta buku2 untuk diri sendiri...
  • Tak lupa untuk my mum... father and sis serta anak2 sedara yang ada di rumah
Walaupun begitu tetap ada yang menyedihkan.... saya terpaksa lupakan cita2 untuk sementara waktu. Tapi Insya Allah saya akan teruskan satu ketika nanti. Mudah-mudahan Allah akan permudahkan segalanya bagi saya..


Thursday, December 2, 2010

Kereta baruku.....

 Kereta baru..... Ohhhhhhhhhhh.... belum melihat lagi rupa bentuknya.... tunggu selepas aku melihatnya 13hb desember nanti

Thursday, November 25, 2010

Rindu.............

Sebelum ni saya berkata mengenai cinta or love.... Hari ni lak mengenai rindu.

Macam mana ya yang dikatakan rindu.. Saya tak pandai nak mengungkapkan dengan kata-kata... kenapa????? Senang aje.. orang yang merasai rindu saja yang mengetahui dan ia tidak memerlukan madah yang pelbagai..
Ia dirasai di jiwa... di hati... dan di naluri setiap makhluk Allah. Sama seperti cinta..... ia tidak hanya kepada boyfirend or girlfriend tapi kepada sesiapa saja.
malahan kepada orang yang tidak kita sukai pun kadang kita merasa rindu.... Iye ke? Saya pun tak pasti.. tapi jarang kita dengar orang merindu orang yang tidak disukai..Kalau boleh  menyampah dan kalau boleh nak sebut nama pun rasa bagai nak diharamkan.
Namun..kita rindu orang yang tidak kita sukai..sekiranya... orang itu pernah mengukir kenangan terindah bersama kita.....Cuma keadaan yang memaksa rasa benci itu muncul di jiwa... Betul ke? Saya pun tak pasti

Yang pasti sekarang ni saya rindukan seseorang yang telah 4 tahun tidak ditemui........................... Aduhhhh.. tak sabarnya ingin berjumpa kembali......


Cinta..............

Cinta sesuatu yang amat universal sifatnya. Betul ke? Terlalu banyak cerita mengenai cinta dalam kehidupan ini. Pelbagai cerita cinta yang kita dengar, kita baca, dan mungkin yang kita alami dalam kehidupan. Cinta bukan hanya antara manusia adam dan manusia hawa semata. Namun seperti yang saya nyatakan, cinta terlalu luas maknanya. Cintakan keluarga kita, cintakan kawan-kawan kita, cintakan wang ringgit, cintakan kerjaya dan macam-macam jenis cinta lagi dalam hidup kita.
Pernahkah ita menilai, menilik dan meneliti, cinta yang manakah yang penting dalam hidup kita. Cinta yang bagaimanakah yang membawa ketenangan dalam hati.. Cinta yang bagaimana yang memberikan kita kebahagiaan dunia dan akhirat.
Seringkali juga kita mendengar cinta itu buta. Bagaimana ya, bagaimana yang dikatakan sebagai buta. Cinta itu bermata ke? Kenapa pasangan bercinta lelaki perempuan. Girlfriend-boyfriend, adam – hawa, Laila-Majnun dan banyak lagi kot yang dikatakan sebagai pasangan bercinta. Tapi semuanya yang berkaitan dengan fitrah hidup lelaki dan wanita yang dijadikan oleh Allah. Kenapa bila kita cintakan keluarga kita.. tak pula kita buta. Kita boleh menerima orang mengatakan kekurangan dan kelemahan keluarga tercinta….
Tapi yang abadi adalah Cinta Hakiki kepada Allah ta’ala yang Maha pencipta. Sebagai hamba yang lemah… kita sepatutnya tidak mengabaikan cinta Illahi. Itulah cinta yang hakiki. Kalau kita mencintai Allah mengatasi segalanya.. Insya Allah walau bagaimana perit pun  kehidupan kita, Allah sentiasa permudahkan. Walau apa yang diperkatakan..kita tetapkan tersenyum senang seolah tiada apa yang menggugatkan hati kita. Allah sentiasa membuka rahmatnya kepada kita sepanjang kehidupan.
Bila kita mencintai Allah mengatasi segalanya… pastinya cinta Allah kepada kita akan mengatasi segala penderitaan yang ada di dunia ini. Segala sakit hati.. segala kelemahan.. segala kekurangan kita.. akan Allah luaskan.. Hati kita akan Allah lapangkan untuk menerima hidayahNya. Dan..itulah cinta yang membawa kepada kebahagiaan hakiki dalam hidup kita. Tapi bagaimana kita nak menggapai cinta hakiki itu.
Memadaikah dengan ucapan.. I love U, Uhibbuka, O Ai Nee… dan pelbagai lagi ungkapan yang memberi makna aku cinta kamu.. yang sering kita dengar. Dan pelbagai lagi ungkapan cinta yang menjadi penghias alam percintaan.. Tidak sayang….. Cinta hakiki kita miliki dengan pengabdian yang tulus kepada Allah. Yang sanggup menerima ujian Allah dengan senyuman, Yang sanggup mengorbankan masa tidur yang enak di malam hari untuk bermunajat kepada Illahi. Yang menjadikan ayat-ayat Allah sebagai satu nyanyian di mulut dan di hati. Yang tak pernah alpa dan lalai kepada kewajipan yang dituntut oleh Allah. Yang suka melakukan perkara kebajikan.. bukan hanya dengan menggunakan wang ringgit dan juga harta.. tapi sanggup mengorbankan jiwa dan raga  hanya kepa Allah yang Esa.
Kenapa saya tiba-tiba vercakap tentang cinta…. Kenapa..? Mungkin  kerana cinta sering menjadikan saya   terkecewwa.  Tapi cinta juga yang membawa kejayaan kepada saya dalam pelajaran… dan kini. Saya sedang merenung jauh. Akan wujud lagikan cinta sesame insan terhadap insan kerdil ini. Yang sering menjadi kebencian.. kerana mulut yang selalu lupa  nak dikawal.. kerana salah faham.. kerana sebagai manusia .. saya tidak memahami hati manusia lain… tapi itulah… saya terima ia sebagai satu ujian Allah untuk menilai ketabahan dan kecekalan saya dalam kehidupan.
Cinta juga pernah membuat saya menangis.. cinta juga selalu membuat saya senyum dan gembiira… cinta juga yang sering menghiasi hidup saya satu ketika dulu. Tapi di kala usia semakin menghampiri angka 40 ini… saya merasakan ia mungkin semakin jauh dari hidup saya. Saya terima takdir yang Maha Esa. Yang penting saya mengejar cinta hakiki.. walau begitu payahn untuk digapai.. tapi usaha tangga kejayaan.
Aku juga bersyukur.. aku memiliki keluarga yang sentiasa ada di sisi tika duka bertamu dijiwa, tika resah melanda rasa.. malah ketika ombak kehidupan menghempas dan seringkali membuat aku tersungkur… keluarga sentiasa ada di sisi.. Alhamdulillah.. cinta keluarga masih kumiliki.
Cinta seorang sahabat.. aku tau aku memiliki sahabat yang sentiasa ada untuk mendengar duka hati… walau aku tak ramai sahabat… tapi aku amat hargai sahabat yang sama2 menangis bersama ku.. sahabat yang sentiasa  sudi memasang telinga dengan bebelan ku… dan sahabat yang sentiasa ada untuk ketawa dan menangis bersama ku. Thanks  my best friend forever.
Aku juga memiliki seseorang yang sentiasa cinta aku… hahahahaha.. ye ke…. ? Atau cinta itu hanya hadir sebagai bf aku selamanya. Entahlah. Yang penting dia ada … dalam tiada. Dia muncul .. dia hilang…  dia dating dan dia pergi. Yang penting dia selalu mengatakan… My love for u is forever.  Yang suatu ketika dulu.. dia sentiasa ada bersama aku. Meraikan setiap kejayaan ku.. menemani kala aku dalam kesakitan… bersedia untuk ada di saat memerlukan khidmatnya… jadi driver… and sponsored….  Yang penting.. sampai detik ini saya tetap menghargai kehadirannya dalam hidup ini. 
Yang penting.. dalam hidup kita… kita memerlukan cinta.. Cinta Illahi, cinta keluarga, cinta kawan-kawan, cinta bf/gf.. dan yang terpenting.. berusahalah untuk mencapai cinta Illahi kerana itu yang Hakiki… 
Perasan tak... word kegemaran saya adalah "Yang Terpenting"

Gambar- gambar ini tiada kaitan dengan entry di atas... cuma nak melihat ia berwarna dan ada gambar sedikit....








Monday, November 22, 2010

Stuck............

Apa yang stuck tu? Atau tersangkut.... my mind ... can't think.......... Feel really tired and need to go back home. But i am on duty now. Have another one and half hour before can go back home.

Ya ...Allah.. kuatkan lah... hamba Mu ini.....

Sunday, November 21, 2010

Sunday............

Malas nak baca dulu... keep it here and will read it later..... ambik dari yahoo,.... Sometimes bila rasa malas nak membaca selalunya saya copy and paste dulu... so lain kesempatan boleh baca... Nal googgle  balik  dari yahoo..malas... so this is the best way for me...

The Really Strange Story Behind Sunday's Blue Moon


The full moon of November arrives on Sunday and will bring with it a cosmic addition: It will also be a so-called "blue moon."
"But wait a minute," you might ask. "Isn't a 'blue moon' defined as the second full moon that occurs during a calendar month? Sunday's full moon falls on Nov. 21 and it will be the only full moon in November 2010. So how can it be a 'blue' moon?"
Indeed, November's full moon is blue moon – but only if we follow a rule that's now somewhat obscure.
In fact, the current "two- full moons in one month" rule has superseded an older rule that would allow us to call Sunday's moon "blue." To be clear, the moon does not actually appear a blue color during a blue moon, it has to do with lunar mechanics.
Confused yet? 
Well, as the late Paul Harvey used to say — here now, is the rest of the story:
The blue moon rule
Back in the July 1943 issue of Sky & Telescope magazine, in a question and answer column written by Lawrence J. Lafleur, there was a reference made to the term "blue moon."  [Gallery - Full Moon Fever]
Lafleur cited the unusual term from a copy of the 1937 edition of the now-defunct Maine Farmers' Almanac (NOT to be confused with The Farmers' Almanac of Lewiston, Maine, which is still in business). 
On the almanac page for August 1937, the calendrical meaning for the term "blue moon" was given. 
That explanation said that the moon "... usually comes full twelve times in a year, three times for each season."
Occasionally, however, there will come a year when there are 13 full moons during a year, not the usual 12. The almanac explanation continued:
"This was considered a very unfortunate circumstance, especially by the monks who had charge of the calendar of thirteen months for that year, and it upset the regular arrangement of church festivals. For this reason thirteen came to be considered an unlucky number."
And with that extra full moon, it also meant that one of the four seasons would contain four full moons instead of the usual three. 
"There are seven Blue Moons in a Lunar Cycle of nineteen years," continued the almanac, ending on the comment that, "In olden times the almanac makers had much difficulty calculating the occurrence of the Blue Moon and this uncertainty gave rise to the expression 'Once in a Blue Moon.'"
An unfortunate oversight
But while LaFleur quoted the almanac's account, he made one very important omission: He never specified the date for this particular blue moon.  
As it turned out, in 1937, it occurred on Aug. 21. That was the third full moon in the summer of 1937, a summer season that would see a total of four full moons. 
Names were assigned to each moon in a season: For example, the first moon of summer was called the early summer moon, the second was the midsummer moon, and the last was called the late summer moon.
But when a particular season has four moons, the third was apparently called a blue moon so that the fourth and final one can continue to be called the late moon.
So where did we get the "two full moons in a month rule" that is so popular today?
A moon mistake
Once again, we must turn to the pages of Sky & Telescope.
This time, on page 3 of the March 1946 issue, James Hugh Pruett wrote an article, "Once in a Blue Moon," in which he made a reference to the term "blue moon" and referenced LaFleur's article from 1943. 
But because Pruett had no specific full moon date for 1937 to fall back on, his interpretation of the ruling given by the Maine Farmers' Almanac was highly subjective. Pruett ultimately came to this conclusion:
"Seven times in 19 years there were – and still are – 13 full moons in a year. This gives 11 months with one full moon each and one with two. This second in a month, so I interpret it, was called Blue Moon."  
How unfortunate that Pruett did not have a copy of that 1937 almanac at hand, or else he would have almost certainly noticed that his "two full moons in a single month assumption" would have been totally wrong.
For the blue moon date of Aug. 21 was most definitely not the second full moon that month!
Blue moon myth runs wild
Pruett's 1946 explanation was, of course, the wrong interpretation and it might have been completely forgotten were it not for Deborah Byrd who used it on her popular National Public Radio program, "StarDate" on Jan. 31, 1980.  
We could almost say that in the aftermath of her radio show, the incorrect blue moon rule "went viral" — or at least the '80s equivalent of it. 
Over the next decade, this new blue moon definition started appearing in diverse places, such as the World Almanac for Kids and the board game Trivial Pursuit.
I must confess here, that even I was involved in helping to perpetuate the new version of the blue moon phenomenon. Nearly 30 years ago, in the Dec. 1, 1982 edition of The New York Times, I made reference to it in that newspaper's "New York Day by Day" column. 
And by 1988, the new definition started receiving international press coverage. 
Today, Pruett's misinterpreted "two full moons in a month rule" is recognized worldwide.  Indeed, Sky & Telescope turned a literary lemon into lemonade, proclaiming later that – however unintentional – it changed pop culture and the English language in unexpected ways.
Meanwhile, the original Maine Farmers' Almanac rule had been all but forgotten.
Playing by the (old) rules
Now, let's come back to this Sunday's full moon. 
Under the old Almanac rule, this would technically be a blue moon. In the autumn season of 2010, there are four full moons:
  • Sept. 23
  • Oct. 22
  • Nov. 21
  • Dec. 21
"But wait," you might say. "Dec. 21 is the first day of winter."
And you would be correct, but only if you live north of the equator in the Northern Hemisphere. South of the equator it's the first day of summer.
In 2010, the solstice comes at 6:38 p.m. EST (2338 UT). 
But the moon turns full at 3:13 a.m. EST (0813 UT). That's 15 hours and 25 minutes before the solstice occurs. So the Dec. 21 full moon occurs during the waning hours of fall and qualifies as the fourth full moon of the season. 
This means that under the original Maine Almanac rule – the one promoted by Lafleur and later misinterpreted by Pruett – the third full moon of the 2010 fall season on Nov. 21 would be a blue moon.  
Choose your blue moon
So what Blue Moon definition tickles your fancy? Is it the second full moon in a calendar month, or (as is the case on Sunday) the third full moon in a season with four?
Maybe it's both. The final decision is solely up to you.
Sunday's full moon will look no different than any other full moon. But the moon can change color in certain conditions.
After forest fires or volcanic eruptions, the moon can appear to take on a bluish or even lavender hue. Soot and ash particles, deposited high in the Earth's atmosphere, can sometimes make the moon appear bluish.
In the aftermath of the massive eruption of Mount Pinatubo in the Philippines in June 1991, there were reports of blue moons (and even blue suns) worldwide. 
We could even call the next full moon (on Dec. 21) a "red moon," but for a different reason: On that day there will be a total eclipse of the moon and, for a short while, the moon will actually glow with a ruddy reddish hue.
More on that special event in the days to come here at SPACE.com, so stay tuned!
Joe Rao serves as an instructor and guest lecturer at New York's Hayden Planetarium. He writes about astronomy for The New York Times and other publications, and he is also an on-camera meteorologist for News 12 Westchester, N.Y.
SPACE.com offers rich and compelling content about space science, travel and exploration as well as astronomy, technology, business news and more. The site boasts a variety of popular features including ourspace image of the day and other space pictures,space videosTop 10sTriviapodcasts and Amazing Images submitted by our users. Join our community, sign up for our free newsletters and register for our RSS Feeds today!
Follow Yahoo! News on , become a fan on 


Friday, November 19, 2010

Hari Terakhir Sesi Persekolahan 2010

Hari ni hari terakhir persekolahan. Aku dah bersipa nak ke sekolah sejak jam 5.30 pagi (bersemangat tu) Sambil-sambil menunggu jam 6 pagi aku mengikuto cerita "Daring Woman" Drama Korea aku aku tonton sejak kewujudan  Channel One HD. Memang betul2 berani wanita dalam drama ni. Tapi memang nampak real sebab nampak evil side and good side watak2 yang ada. (Sebenarnya bersiap awal sebab last night tak sempat nak menghayati cerita ni sampai habis dah tertidur.... sebelum masuk  citer kedua....) alasan je yang bersemangat bangun awal nak ke sekolah tu.... hahahahha

Kat sekolah hari ni.. perkara pertama yang saya buat adalah.... menyusun jadual sit-in guru. Dah siap.. baru tanya kat Puan Kertina perlu buat ke.... rupanya tak perlu... penat aje rasa datang subuh2 lagi ke sekolah.

Tak banyak yang saya lakukan hari ni sebab kebanyakan tugasan segera telah selesai cuma menunggu  bahan2 yang perlu saya laksanakan masa cuti ni aje.....

So hari ni... saya menghadap benda alah ni sambil otak ligat berfikir tentang aktiviti-aktiviti lain yang perlu saya selesaikan dan juga  jadual waktu yang akan saya cuba untuk siapkan bagi minggu depan.

Sementara menunggu masa perhimpunan penutup... saya  tak buat apa... cuma merenung perancangan jadual yang saya dah buat.............

Tak pelah lain kali mood okey.. saya memasuk benda yang berwarna-warni  kat sini.. macam blog orang lain yang cantik saya tengok. Blog saya ni entah apa-apalah. Dahlah seminggu sekali pun payah nak updatekan. Mudah-mudahan masa cuti nanti banyak perkara yang boleh saya masukkan hari-hari kat sini.....

Selamat bercuti buat semua..................................... huhuuhu... saya cuti seminggu aje.. lepas tu bertugas...


Thursday, November 11, 2010

Kenapalah di saat akhir begini

Di dalam kesibukan mengurus Majlis Penyampaian Sijil & Hadiah Kecemerlangan Murid 2010.. entah macam mana saya minta laporan penggunaan wang PCG dari Ketua Panitia. Yang memeritkan hati adalah ada pesanan yang belum sampai walaupun telah membuat pesanan sejak Julai 2010 yang lepas. Kesian tengok muka ketua panitia bila saya kata kenapa tak beritahu saya ... dah last minute macam ni saya nak uruskan.
I asked her to call back to the sale man. And lastly I cancelled it. Yang membuat panas hati adalah bila salesman tu tak nak angkat bila saya call. So i don't have choice.. I go to office and called teh Book centre to cancelled it. Everything done. 
Then i see my boss and discussed with him. Actually more to plead my boss. and asked his permission to spend the money. And LAstly.. I got green light from boss. Ohhhhhh... I am really happy about it today. So ... tomorrow have to go to Mukah and survey the things that i want to buy....
Nasib baik.. everything dapat diselesaikan and tidak dihalang dari membelanjakan duit itu walaupun dah melepasi had tempoh yang ditetapkan. Sebab bukan salah paniitia... May be saya katakan ksebagai kelalaian panitia yang tidak memaklumkan pada saya keadaan sebenar. Hanya mendengar dan berpegang kepada janji salesman.
So... walaupun today is another hectic day for me.... but at least  I can solve the problem.......... Alahamdulillah

Tapi  (entah berapa kali tapi lagi) macam mana saya boleh terlupa tentang Joyce........... Nasib baik dapat dicarikan maklumat budak ni.

Wednesday, November 10, 2010

Akukah Yang Bersalah

Hari ni cukup melemaskan... hampir membuat darah mencanak naik.... Sabar ajelah........duhai hati....


Tuesday, November 9, 2010

Mengantuknya mata............tapi

Mata teramat mengantuk. tapi dalam masa yang sama hati terasa berdebar-debar.... Perkhabaran dari jauh belum muncul lagi............... huhuhu
....................................
..............................................
........................................................
..........................................................................
...........................................................................................
........................................................................................................
....................................................................................................................
...............................................................................................................................
....................................................................................................................
........................................................................................................
..........................................................................................
...........................................................................
........................................................
............................................
...............................

Tabahlah duhai hati... usah menangis... berdoa.. pada yang Maha Berkuasa... Mengadulah padaNya.

Menangis Dalam Hati

Entahlah. Apa perasaan saya masa ni. Hanya Allah yang tau. Saya bergembira.. ketawa .. bergurau.. tapi dalam hati rasa risau yang teramat. Saya masih menunnggu perkhabaran. Rasa lambat sangat perkhabaran itu untuk sampai pada saya. 

Entah cam mana agaknya dia sekarang ni? Rasa bersalah kerana saya syak dia yang bukan2. Sekarang entahlah... harap-harap Allah menyelamatkannya. Ingat lagi... sebulan yang lalu.. dia kata " Rasa berdebar aje nak turun ke laut kali ni " mungkin itu petandanya.  Ya Allah................. pada-Mu aku berserah. Selamatkanlah dia dari bala yang Kau turunkan. Berikan saya peluang untuk berjumpa dia lagi Ya Allah............ Berikan peluang untuk kami yang Ya Allah..


Monday, November 8, 2010

La Tahzan..............

Istimewa untuk hati yang sedang bersedih, jiwa yang sedang berduka, minda yang sedang berkecamuk, inilah petua terbaik buat mengubat resah dan gundah:

1. Amalkan tasbih, tahmid dan takbir - Inilah petua yang diberikan oleh Rasulullah s.a.w. kepada anaknya Siti Fatimah.

2. Berdoa - Mohonlah kepada Allah s.w.t. Ingatlah, doa adalah senjata bagi orang mukmin.

3. Sibukan Diri dengan Sesuatu - Lakukan aktiviti yang boleh melupakan segala kekusutan seperti perbanyakan membaca al-Quran dan pelbagai bahan bacaan. Libatkan diri dengan aktiviti usrah,kemasyarakatan dan sebagainya.

4. Luahkan Perasaan - Bermacam cara boleh digunakan untuk meluahkan perasaan. Carilah seseorang yang paling anda percaya, menulis diari atau catatan harian, menulis blog dan sebagainya.

5. Senyum - Apabila berada dalam tekanan, cubalah untuk senyum. Senyumlah dihadapan cermin dan lihatlah diri anda yang sedang tersenyum. Ia mampu menenangkan fikiran dan hati.

My Room.....

Hujung minggu ni... saya mengecat bilik satu bahagian sajalah. Sekarang yang berwarna biru sudah berwarna hijau... buktinya.......
 Tada.................. dah jadi hijau.. Ni masih dalam proses mengecat.. sekarang dah siap sepenuhnya. 

Cat yang saya gunakan untuk bilik saya. Seumur hidup saya tak pernah membeli cat. inilah kali pertamanya. Terpinga-pinga jugaklah saya bila cina tu  tanya nak cat jenis apa.... dan macam2lagi. Padan muka... tapi pengalaman.. nanti saya boleh kata saya pernah membeli cat...... dan tau aa macam2 jenis cat rupanya...

 Ini cat dan berus yang digunakan.... jenuh jugaklah rasanya... nak mengecat. Lastly malamnya sampai kat ruang dapur pun saya cat guna warna yang ni jugak. 
...........
...........................
.......................................
......................................................

Benda baru dalam bilik saya... hahaha (Gambar semua tak dirotatekan)
 Tempat menggantung tudung. Memang sesuai.. untuk orang yang malas,.. dapatmengurangkan kapasiti dalam almari pakaian.. and hanger2 kecil kebanyakkannya dah dinyah keluarkan

 Rak buku saya yang baru......  Rasa macam nak beli satu lagi.....
(Gambar nipun tak dirotatekan lagi)

Saja nak menunjukk... sebab tak de benda lain yang nak dituliskan kat sini...huhuhuhu

Quiches Loirance.. dah jadi dah

Inilah hasilnya saya bangun 4.30pagi. Biasanua 450 pagi baru bangun nak gi kerja hari ni saya dah bangun awal2 dah seperti yang dijanjikan ... Ta daaaaaaaaaaaaaa

Rasanya...okey lah......................

Sunday, November 7, 2010

Entah untuk apa entah

Saya dah letak dua benda yang saya tak tau untuk apa. Saya tengok kat blog orang lain ada saya pun letak juga lah benda alah tu. Utk apa...... tak pelah... biar dia kat situ. Apa yang saya maksudkan adalah Nuffnang and Churpchurp....

Harap-harap menjadi

Inilah resepi yang yang ingin saya cuba hari ni.... Harap-harap menjadi.

QUICHES LORRAINE

CRUST    250 gm Plain Flour
                A pinch of Salt
                125 gm Butter
                1 no        Egg Yolk
                50 ml      Iced Water

  • Tepung, garam dan mentega ramas sebati
  • Buat lubang di tengah
  • Masukkan kuning telur + iced water, campurkan sebati.
(Gunakan jari)
                menjadi doh
  • bungkuskan dengan plastic, rehatkan selama 30 minit dalam chiller

Garnish  1 no Onion
                4 pcs  chicken meat
                20 gm oil
                100 gm Cheddar cheese

  • Panaskan minyak, masukkan bawang wangi
  • Masukkan chicken meat / beef (ikut suka nak yang mana satu) masak. Biarkan.
  • Cheddar Cheese diparut.

Egg Custard          250 gm Milk (Full Cream)
                                250gm Double Cream/ Reduced Dream/Nestle Cream
                                2 nos Egg Yolk
                                2 nos whole eggs
                                Salt, pepper, nutmeg & cayenne pepper

  • Campurkan semua bahan, pukul hingga sebati

*** Keluarkan doh selepas 30 minit. Canaikan & masukkan dalam acuan.
Masukkan adunan inti dan taburkan Cheddar Cheese yang telah diparut,     tuangkan egg custard. Bakar menggunakan api atas dan bawah selama 45 minit / sehingga masak menggunakan suhu 180ยบC


Kalau menjadi adalah gambarnya di sini esok... hahahaha

Halwa telinga