Saturday, April 14, 2012

Pengajaran untuk kita

Pokcik ceritakan sedikit kisah untuk renungan manusia sebangsa dengan pokcik.

(pakcik mana nak bercerita ni pun saya tak tau.. just share an email from my bff)Kisah 1:
Seorang cina kaya membeli 10 bungkus nasi untuk seekor kucingnya setiap hari. Apa ada dalam fikiran melayu? Sayang kucing? Kucing makan banyak?

Jawapan cina, "Saya beli banyak sebab kawan saya baru buka kedai makan, bagi duit mesti tak nak. Jadi, ini saja cara saya untuk membantu dia."

Kisah 2:
Seorang melayu pergi membeli kedai cina yang buruk, hanya untuk melihat anak tuan kedai cantik. Satu hari gadis itu tiada, setelah ditanya rupanya sudah pergi sambung pengajian di England. Apa ada dalam fikiran melayu? Kedai buruk tapi duit banyak? Bergadai tanah atau meminjam dari orang?

Jawapan cina, "Saya dari keluarga Lim, bila anak saya nak pergi belajar, semua Lim yang kaya akan bantu Lim yang miskin. Tak perlu bayar balik, bila Lim miskin sudah jadi kaya, Lim kaya yang baru itu akan bantu Lim miskin yang lain pula."

Kisah 3:
Pihak masjid mahu mengubahsuai masjid, bajet hanya 20 ribu. Dicari kontraktor melayu. Apa dalam fikiran kontraktor melayu? Sebut harga hanya 20 ribu katanya. Pihak masjid mencuba pula dengan kontraktor cina. Terkejut imam kerana harga hanya 12 ribu.

Jawapan cina," Tempat ini kan dibuat untuk orang sembahyang, tak boleh la ambil mahal nanti tuhan marah."

Masyaallah, tak malukan wahai bangsaku?  Kalau ada kawan buka kedai, tak malu meminta diskaun?

Saudara mara ingin sambung belajar tidak dibantu, malah dihina jika miskin.

Membina masjid pun mahu mengaut untung lebih?
Malangnya, kisah diatas adalah kisah benar. Semak diri sendiri


Thanks... friend
 

Menjelajah... di alam maya


Title memang tak ingat dunia....

bukan saya ke angkasa atau ke awan biru...

hehehehhehehe... hanya sekadar surfing and blogging

Di antara  yang menjadi terjahan saya adalah...

Off course Kak Yati  penulis prolifik yang saya ikuti novel2nya sejak dari novel yang pertama.  Boleh dikatakan semua hasil perahan idea beliau ada saya miliki... tetapi offcourse ada yang berjalan sama ada di rumah my sisters or...  masih dalam simpanan my Mr, X. Blog Kak Yati  memang best.. and jangan tak caya... ada juga muka tak lengkap ni ka blog dia..hehehehe.

Then blog  Peej Burhan tak pernah kenal dia.. but suka mendengar cerita.. oppssssss.. membaca  perjalanan hidup yang santai. Dan bagi saya  walaupun agak berbeza way of life... tetapi... saya melihat  dia      dari aspek yang lain. Mungkin orang agak pelik bila saya sentiasa mengikuti...  tapi... banyak yang saya   oleh saya fikir and ambil iktibar dari gaya santai penceritaan dia... Cuma.. satu... saya tak boleh nak bayangkan how.. dia  prepare for her weeding, nampak macam semput aje...

Selain Peej Burhan... saya juga membaca blog Jejariruncing. Saya  mula membaca blog ni sejak berita putus tunang tersebar luas... (kepoh jugak ustazah ni kan... hehehe). Sebab asyik dengar cerita pasal apek aje... so saya menggoogle and terjumpalah  blog ni. Satu perkara yang ingin saya tau sebenarnya adalah.. bagaimana dia bangkit.. sebab saya rasa it's really hurt...  Saya yang ditinggalkan dua bulan before majlis merasai peritnya walau yang mengetahui sekadar kaum keluarga.. Tapi cik jejari runcing.. rasanya bukan sekadar satu Malaysia yang tau.. tetapi menjangkau  negara  jiran2 terdekat juga... And then, saya dapati dia lebih bersemangat dan begitu kuat... menempuh dugaan.. Betul agaknya bila orang katakan.. bila kita melihat sesuatu tragedi itu dari aspek positif... Insya Allah, Allah akan membuka  lebih banyak sinar dan cahaya untuk kita.. cuma kita lambat untuk mengetahuinya...

Blog.. yatieychomeyl  juga saya suka... sebab  kisah perjalanan... about  pendidikan awal kanak2... abaout life.. and tak lupa tazkirah2 dan peringatan juga sering diselitkan . Dalam sibuk mengejar PhD. masih sempat lagi berkongsi pengalaman dan ilmu untuk kita.  Saya mmembayangkan... kalau saya berada di tempat dia.. sure saya tak mampu untuk belajar. Tanpa commitment keluarga ini pun saya rasa semakin berat untuk meneruskan pelajaran saya... hasrat yang sering tertangguh kerana bebanan tugas... menyebabkan semangat yang membara satu ketika dulu... semakin hari semakin malap. Saya harap dengan mengikuti cerita dan pengalaman dia... saya takkan lupa  akan cita2 saya tapi mampu ke?????

Actually banyak lagi blog yang saya lawati termasuklah.. blog2 yang berkaitan dengan cake and masakan
Bukan kerana suka memasak... tetapi suka tengok makanan...,, Hehehehhe. Harap2 tuan punya blog tak tau  saya merapu pasal blog dia orang kat sini.... Just for fun.....

Have to stop now.... exam paper belum diset lagi.....

Arghhhhhhhhhhhhhhhhhhhhhhhhhhhhhhhhhh...................  Help

Friday, April 13, 2012

Blog masakan...



Nak terjah blog ni lagi.....

Izah Muffin Lover


and few.. blog masakan lagi........



MUiz dah pandai jalan....



Let watch it....
video




What should i said....? What should I do..??


Last night... feel hurt again...

Tak tau... masa dah  membasuh semua kepahitan

dan.... masa ni saya dah boleh menerima hakikat

dan erti kehilangan dia....

Kenapa harus tiba-tiba ....

waduh..... hamba sudah penat dengan ini semua....

Keriangan dan keindahan .... ?????

Ada lagi kah???

Kebahagiaan?????

Sanggup ke meninggal segalanya demi utk dia????

Tapi kalau dia buat lagi????

Macam mana?????

Takkan sanggup nak menghadapinya lagi....

Kalau dia hadir lagi???

Bahagiakah????

atau deritanya lebih lagi dari yang pernah dialami????

Serabut...

Balik dari majlis APC semalam....

otak terus serabut bila singgah ke sekolah.

Ya Allah... banyak nya yang kena saya buat semula

Tak palah... saya buat apa yang termampu..

Hari ni saya rasa busy memanjang sampai tak sempat nak ngadap kerja.

Apa yang membuat saya busy?????

Sebab semua orang tak ada... so one man show.

Ni pun dah letih otak so.. kita rehat dulu dengan kit kat...

Alhamdulillah,,, everything saya rasa okey aje...

Tapi rasanya..hujung minggu ni saya nak fokus kepada kerja2

dan persediaan sebelum dibasuh on 24 till 26 April nanti...

huhuhu

Good luck to me....

Layak ke saya???

Semoga tidak ada yang mempertikaikannya


 Cikgu Salleh bin Lias.. yang menjadi guru saya sejak dari zaman belajar hinggalah 
ke zaman ini...
Thanks a lot Cikgu


 Dua sahabat yang sama2 menerima  sijil hari ni.
Kedua-dua mereka didenda membeli sandal baru hari ni
hahahah

 Ni sapa pulak??


Bersama teman sekerja... Cikgu Dayang Salmi




Gambar last... agak gelap...

Tak.. palah kan.. asal ada kenangan

For the second times saya dapat APC di SMK Oya

alhamdulillah atas rezeki yang diberi

Terima kasih atas kerjasama guru-guru dan staf 
Kertina Naim.... Genevie ...
Semua rakan penolong kanan... Ketua2 Bidang...
dan semuanya...
yang banyak membantu memudahkan saya menjalankan tugas
(Macam ucapan penerima anugerah ABPBH)

Tapi yang saya tau... 2011.. banyak kenangan pahit
yang telah saya lalui..

ditinggalkan oleh seseorang
mak sakit for few months
demam yang teruk sampai dua tiga kali

banyaklah,.... 
yang tak mampu dicoretan di sini....

Apa pun segalanya adalah pengalaman

yang berharga buat  saya menjadi kuat

dari hari ke sehari


Sunday, April 8, 2012

Pening........



Pening kepala tetiba menyerang saya petang ni...


wei .. pasal pulak... ni?? Baru pagi tadi check darah 


bagai kat klinik... Semua okey.


So,,kena tidur awal dengan ubat yang memang 


dah sedia memengantukkan... 


Hopefuuly.. esok pergi sekolah dengan penuh bergaya.






Esok saya kena buat ucapan ke???


Monday kan...????




Halwa telinga