Thursday, November 11, 2010

Kenapalah di saat akhir begini

Di dalam kesibukan mengurus Majlis Penyampaian Sijil & Hadiah Kecemerlangan Murid 2010.. entah macam mana saya minta laporan penggunaan wang PCG dari Ketua Panitia. Yang memeritkan hati adalah ada pesanan yang belum sampai walaupun telah membuat pesanan sejak Julai 2010 yang lepas. Kesian tengok muka ketua panitia bila saya kata kenapa tak beritahu saya ... dah last minute macam ni saya nak uruskan.
I asked her to call back to the sale man. And lastly I cancelled it. Yang membuat panas hati adalah bila salesman tu tak nak angkat bila saya call. So i don't have choice.. I go to office and called teh Book centre to cancelled it. Everything done. 
Then i see my boss and discussed with him. Actually more to plead my boss. and asked his permission to spend the money. And LAstly.. I got green light from boss. Ohhhhhh... I am really happy about it today. So ... tomorrow have to go to Mukah and survey the things that i want to buy....
Nasib baik.. everything dapat diselesaikan and tidak dihalang dari membelanjakan duit itu walaupun dah melepasi had tempoh yang ditetapkan. Sebab bukan salah paniitia... May be saya katakan ksebagai kelalaian panitia yang tidak memaklumkan pada saya keadaan sebenar. Hanya mendengar dan berpegang kepada janji salesman.
So... walaupun today is another hectic day for me.... but at least  I can solve the problem.......... Alahamdulillah

Tapi  (entah berapa kali tapi lagi) macam mana saya boleh terlupa tentang Joyce........... Nasib baik dapat dicarikan maklumat budak ni.

Wednesday, November 10, 2010

Akukah Yang Bersalah

Hari ni cukup melemaskan... hampir membuat darah mencanak naik.... Sabar ajelah........duhai hati....


Tuesday, November 9, 2010

Mengantuknya mata............tapi

Mata teramat mengantuk. tapi dalam masa yang sama hati terasa berdebar-debar.... Perkhabaran dari jauh belum muncul lagi............... huhuhu
....................................
..............................................
........................................................
..........................................................................
...........................................................................................
........................................................................................................
....................................................................................................................
...............................................................................................................................
....................................................................................................................
........................................................................................................
..........................................................................................
...........................................................................
........................................................
............................................
...............................

Tabahlah duhai hati... usah menangis... berdoa.. pada yang Maha Berkuasa... Mengadulah padaNya.

Menangis Dalam Hati

Entahlah. Apa perasaan saya masa ni. Hanya Allah yang tau. Saya bergembira.. ketawa .. bergurau.. tapi dalam hati rasa risau yang teramat. Saya masih menunnggu perkhabaran. Rasa lambat sangat perkhabaran itu untuk sampai pada saya. 

Entah cam mana agaknya dia sekarang ni? Rasa bersalah kerana saya syak dia yang bukan2. Sekarang entahlah... harap-harap Allah menyelamatkannya. Ingat lagi... sebulan yang lalu.. dia kata " Rasa berdebar aje nak turun ke laut kali ni " mungkin itu petandanya.  Ya Allah................. pada-Mu aku berserah. Selamatkanlah dia dari bala yang Kau turunkan. Berikan saya peluang untuk berjumpa dia lagi Ya Allah............ Berikan peluang untuk kami yang Ya Allah..


Monday, November 8, 2010

La Tahzan..............

Istimewa untuk hati yang sedang bersedih, jiwa yang sedang berduka, minda yang sedang berkecamuk, inilah petua terbaik buat mengubat resah dan gundah:

1. Amalkan tasbih, tahmid dan takbir - Inilah petua yang diberikan oleh Rasulullah s.a.w. kepada anaknya Siti Fatimah.

2. Berdoa - Mohonlah kepada Allah s.w.t. Ingatlah, doa adalah senjata bagi orang mukmin.

3. Sibukan Diri dengan Sesuatu - Lakukan aktiviti yang boleh melupakan segala kekusutan seperti perbanyakan membaca al-Quran dan pelbagai bahan bacaan. Libatkan diri dengan aktiviti usrah,kemasyarakatan dan sebagainya.

4. Luahkan Perasaan - Bermacam cara boleh digunakan untuk meluahkan perasaan. Carilah seseorang yang paling anda percaya, menulis diari atau catatan harian, menulis blog dan sebagainya.

5. Senyum - Apabila berada dalam tekanan, cubalah untuk senyum. Senyumlah dihadapan cermin dan lihatlah diri anda yang sedang tersenyum. Ia mampu menenangkan fikiran dan hati.

My Room.....

Hujung minggu ni... saya mengecat bilik satu bahagian sajalah. Sekarang yang berwarna biru sudah berwarna hijau... buktinya.......
 Tada.................. dah jadi hijau.. Ni masih dalam proses mengecat.. sekarang dah siap sepenuhnya. 

Cat yang saya gunakan untuk bilik saya. Seumur hidup saya tak pernah membeli cat. inilah kali pertamanya. Terpinga-pinga jugaklah saya bila cina tu  tanya nak cat jenis apa.... dan macam2lagi. Padan muka... tapi pengalaman.. nanti saya boleh kata saya pernah membeli cat...... dan tau aa macam2 jenis cat rupanya...

 Ini cat dan berus yang digunakan.... jenuh jugaklah rasanya... nak mengecat. Lastly malamnya sampai kat ruang dapur pun saya cat guna warna yang ni jugak. 
...........
...........................
.......................................
......................................................

Benda baru dalam bilik saya... hahaha (Gambar semua tak dirotatekan)
 Tempat menggantung tudung. Memang sesuai.. untuk orang yang malas,.. dapatmengurangkan kapasiti dalam almari pakaian.. and hanger2 kecil kebanyakkannya dah dinyah keluarkan

 Rak buku saya yang baru......  Rasa macam nak beli satu lagi.....
(Gambar nipun tak dirotatekan lagi)

Saja nak menunjukk... sebab tak de benda lain yang nak dituliskan kat sini...huhuhuhu

Quiches Loirance.. dah jadi dah

Inilah hasilnya saya bangun 4.30pagi. Biasanua 450 pagi baru bangun nak gi kerja hari ni saya dah bangun awal2 dah seperti yang dijanjikan ... Ta daaaaaaaaaaaaaa

Rasanya...okey lah......................

Sunday, November 7, 2010

Entah untuk apa entah

Saya dah letak dua benda yang saya tak tau untuk apa. Saya tengok kat blog orang lain ada saya pun letak juga lah benda alah tu. Utk apa...... tak pelah... biar dia kat situ. Apa yang saya maksudkan adalah Nuffnang and Churpchurp....

Harap-harap menjadi

Inilah resepi yang yang ingin saya cuba hari ni.... Harap-harap menjadi.

QUICHES LORRAINE

CRUST    250 gm Plain Flour
                A pinch of Salt
                125 gm Butter
                1 no        Egg Yolk
                50 ml      Iced Water

  • Tepung, garam dan mentega ramas sebati
  • Buat lubang di tengah
  • Masukkan kuning telur + iced water, campurkan sebati.
(Gunakan jari)
                menjadi doh
  • bungkuskan dengan plastic, rehatkan selama 30 minit dalam chiller

Garnish  1 no Onion
                4 pcs  chicken meat
                20 gm oil
                100 gm Cheddar cheese

  • Panaskan minyak, masukkan bawang wangi
  • Masukkan chicken meat / beef (ikut suka nak yang mana satu) masak. Biarkan.
  • Cheddar Cheese diparut.

Egg Custard          250 gm Milk (Full Cream)
                                250gm Double Cream/ Reduced Dream/Nestle Cream
                                2 nos Egg Yolk
                                2 nos whole eggs
                                Salt, pepper, nutmeg & cayenne pepper

  • Campurkan semua bahan, pukul hingga sebati

*** Keluarkan doh selepas 30 minit. Canaikan & masukkan dalam acuan.
Masukkan adunan inti dan taburkan Cheddar Cheese yang telah diparut,     tuangkan egg custard. Bakar menggunakan api atas dan bawah selama 45 minit / sehingga masak menggunakan suhu 180ยบC


Kalau menjadi adalah gambarnya di sini esok... hahahaha

Halwa telinga