Saturday, April 20, 2013

why.....?




Kenapa?

 Tidak Memahami...

Selalu mcm ni.


Pasrah ajelah apa2 pun.






???




Apa itu?




Kosong



Today.... entah rasa letih yang amat...

Balik dari tugasan yang menyebabkan tidur tak lena..

dan hidup tak senang..

Saya terus tidur

and now...

Kepala dah mula sakit

and sakit perut

salah makan lagi nampaknya..

tapi tak tau apa yang saya salah makan....

So... kosong segalanya ....

Thursday, April 18, 2013

Alhamdulillah.. Dipermudahkan untukku..

Syukur sangat rasanya.. bila  dapat mengatasi kebimbangan.

Kebimbangan????? hihihihi

Mana tak bimbang.. orang lain jadi fasilitator @ penceramah semua guru cemerlang

Tapi...


Saya......????? 

Mengajar pun tak reti..

Selepas menerima surat last week... memang otak berputar

tak tau nak kongsi apa...

tak tau nak cakap apa???

Soalan yang kerap berlegar di minda??

Sesuai tak kalau saya bagi tip menjawab soalan (spt ceramah utk pelajar aje kan)

Kalau tip menyemak???? Macam tak sesuai aje...

Kalau tip mengajar??? lagi tak mampu sebabnya... saya tak reti ngajar pun

So... last night buat istikharah....
 (mesti orang fikir... aik nak bagi sedikit input for 3 hours  pun kena istikharah bagai)

Hihihihihi...

Yalah kan.. dah saya bukan orang selayaknya...

and  saya buat keputusan untuk  berkongsi cara pebelajaran murid..

bukan pengajaran ya...

Sebabnya... bagi sayalah... kan.... (tiru skrip suib sepah)

Pembelajaran murid tu leboh penting dari pengajaran guru.

Kalau murid tau apa yang dia perlu pelajari....

tugas guru lebih mudah...

Cuma perlu membantu murid dalam menguasai tajuk-tajuk yang dipelajari sahaja.

So... saya akan kongsikan cara saya mengajar murid belajar...

Bukannya cara pengajaran setiap tajuk...

And yang penting.... as a teacher,...

saya kena pandai main tarik tali dengan pelajar...

Mesti ada border... 

Walaupun mengajar dengan penuh kasih sayang

tak bermakna ... murid boleh  main-main dengan saya...

Apa yang penting.. bagi murid yang excellent.. mereka tau apa yang mereka nak pelajar dan memahaminya

Bagi murid yang kurang kemahiran belajar dan berfikir pula...

Suapkan aje dengan teknik2 menjawab yang boleh membantu mereka lulus.


And tip mmengajar kelas belakang... Jangan sekali2 bagi mereka masa untuk berehat.

Bagi aje tugasan...

Sama ada... latihan... bacaan ayat-ayat al-quran yang mudah...

atau.. buat permainan yng menjurus kepada apa yang mereka pelajari.

Sesekali... saya bagi coklat... gula-gula atau duit... dua puluh sen atau lima puluh sen...

sebagai ganjaran atas  perkara kecil yang mereka lakukan...

Tujuannya.... bukan rasuah ya...

Tapi menanam keyakinan pada pelajar agar lebih berani bersuara... 

dan menyuarakan pendapat mereka...

But.. be... careful............ jangan sesekali biarkan mereka 

menguasai kelas sehingga kita pula yang pening nak control mereka......


Sorry.... macam pakar ajekan... sedangkan .. nan ado...


Assalamualaikum

Seee.... Allah mempermudahkan dan memberi idea untuk saya  sampaikan bahan yang saya sediakan....

sesuai tak...

1... Cara pembelajaran dan  penguasaaan tajuk2
2.... Cara menyemak jawapan murid oleh guru



Senyum.....................


Wednesday, April 17, 2013

What Should I do???

Assalamualaikum...

Lamanya tak bersiaran di sini..??

Hahahahaha.. minggu yang agak busy bagi saya.

Kalau tak... takkan saya nak tinggalkan blog  yang ntah apa2 ni sunyi sepi aje.

Last week dah kena observe by the officer from unit Asrama

JPN Sarawak....

Memang busy sikit nak prepare everything...

Macam2 doa' yang muncul sebelum kehadiran hingga kan

pada hari yang dijanjikan 10.04.2013..

Tiba2 black out kerana tranformer terbakar semasa hujan lebat...

 so masa tu memang berdoa'' moga rombongan sampai pada masa tu 


hahahahahahaha....

tapi malangnya... mereka datang keesokan paginya.

But nak jadi cerita...

Tak ade air pulak...

Awal2 dah inform them the problem.. and at last

they decide not visit asrama

Alhamdulillah....

hihihihi

Selesai urusan asrama...

Kena berperang dengan jadual waktu baru...

this is the tough one for me....huhuhu

Settle on monday... balik dari office around 8.45pm..
(before 6am dah kat sekolah tak balik2... bau kambing pun lagi wangi kot)

Sebelum balik sempat lagi meronda dan menjerit susurh bdak diam and focus on their revision
or anything they did.. but not talking to each others.. singing... joking and loughing till everyone feel uncomfortable.

Esoknya selasa 16.04.2013

I drive  a long way to Daro as Guru Pengiring for MTQ ...

and today... attended Seminar Al-Quran....

See.. that why no new entry for  my blog..

I am exhausted... and blank...

Now i have to prepare my presentation for Perkongsian Amalan P&P

(huhuhuhuhu... sah2 bukan Guru Cemerlang...)

Apa yang saya nak kongsi pun saya tak tahu...

Nak nangis kuat2.... kenapa le saya yang dipilih... sedangkan

kat Sarawak ni ramai Guru Cemerlang for Pendidikan Islam...

huwaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaa


So.. sebab bersedih... tak de photo2 ya.... hahahahahaha




Halwa telinga