Sunday, November 7, 2010

Harap-harap menjadi

Inilah resepi yang yang ingin saya cuba hari ni.... Harap-harap menjadi.

QUICHES LORRAINE

CRUST    250 gm Plain Flour
                A pinch of Salt
                125 gm Butter
                1 no        Egg Yolk
                50 ml      Iced Water

  • Tepung, garam dan mentega ramas sebati
  • Buat lubang di tengah
  • Masukkan kuning telur + iced water, campurkan sebati.
(Gunakan jari)
                menjadi doh
  • bungkuskan dengan plastic, rehatkan selama 30 minit dalam chiller

Garnish  1 no Onion
                4 pcs  chicken meat
                20 gm oil
                100 gm Cheddar cheese

  • Panaskan minyak, masukkan bawang wangi
  • Masukkan chicken meat / beef (ikut suka nak yang mana satu) masak. Biarkan.
  • Cheddar Cheese diparut.

Egg Custard          250 gm Milk (Full Cream)
                                250gm Double Cream/ Reduced Dream/Nestle Cream
                                2 nos Egg Yolk
                                2 nos whole eggs
                                Salt, pepper, nutmeg & cayenne pepper

  • Campurkan semua bahan, pukul hingga sebati

*** Keluarkan doh selepas 30 minit. Canaikan & masukkan dalam acuan.
Masukkan adunan inti dan taburkan Cheddar Cheese yang telah diparut,     tuangkan egg custard. Bakar menggunakan api atas dan bawah selama 45 minit / sehingga masak menggunakan suhu 180ºC


Kalau menjadi adalah gambarnya di sini esok... hahahaha

No comments:

Post a Comment

Halwa telinga