Inilah resepi yang yang ingin saya cuba hari ni.... Harap-harap menjadi.
QUICHES LORRAINE 
CRUST    250 gm  Plain Flour
                A pinch of Salt
                125 gm  Butter
                1 no        Egg Yolk
                50 ml      Iced Water
- Tepung,      garam dan mentega → ramas      sebati
- Buat      lubang di tengah
- Masukkan      kuning telur + iced water, campurkan sebati.
(Gunakan jari)
                → menjadi doh
- bungkuskan      dengan plastic, rehatkan selama 30 minit dalam chiller
Garnish  1 no Onion
                4 pcs  chicken meat
                20 gm oil
                100 gm Cheddar cheese
- Panaskan      minyak, masukkan bawang → wangi
- Masukkan      chicken meat / beef (ikut suka nak yang mana satu)→ masak.      Biarkan.
- Cheddar      Cheese →      diparut.
Egg Custard          250 gm Milk (Full Cream)
                                250gm Double Cream/ Reduced Dream/Nestle Cream
                                2 nos Egg Yolk
                                2 nos whole eggs
                                Salt, pepper, nutmeg & cayenne pepper
- Campurkan      semua bahan, pukul hingga sebati
*** Keluarkan doh selepas 30 minit. Canaikan & masukkan dalam acuan.
Masukkan adunan inti dan taburkan Cheddar Cheese yang telah diparut,     tuangkan egg custard. Bakar menggunakan api atas dan bawah selama 45 minit / sehingga masak menggunakan suhu 180ºC
Kalau menjadi adalah gambarnya di sini esok... hahahaha
 
 
No comments:
Post a Comment