Thursday, November 4, 2010

Macam mana ya?

Awal pagi ni saya melihat ada miss called dari kawan yang bertugas di IPG Tun Abdul Razak.  Peluang kali kedua diberikan untuk saya mengubah gaya hidup. Perasan... my friend told me that pihak IPG membuka peluang seluas-luasnya untuk berhijrah ke IPG bagi guru-guru (terutamanya yang ada master in education). Kebetulan pula pensyarah untuk Pendidikan Islam amat diperlukan sekarang ni.
Bila saya  check email.. saya dapati sudah ada  borang permohonan dan panduan mengisi  borang dihantar pada saya. Saya tak tau... apa yang perlu saya pilih. Tapi ... rasanya saya akan isi saja dulu... apa-apa keputusannya akan saya fikirkan kemudian.....
Sayang nak tinggal mak bapak saya dan nak tinggalkan bilik saya... yang luas itu. Dah rasa bagaimana hidup di KL ... berdikari. Cukuplah kan. Rasanya suasana akan berbeza berbanding dengan d IPG. Kalau ditimbang-timbangkan okey jugak sebab dekat je..and di Kuching pun ada adik-beradik yang boleh access dengan cepat ke Kota Samarahan.

Tengoklah nanti... macam mana...kesudahannya. Tapi rasanya .. saya akan memohon. Tapi nak dapatkan tandatangan pengetua tu adalah masalahnya. Gen... mungkinkah benar yang kamekk katakan... kamek akan move out from SMK Oya. hehehehehhe.

Wednesday, November 3, 2010

mistery al-fatihah

Saya dapat bende ni dalam FB …. Saja je.. nak letak sini untuk panduan dari masa ke semasa.
AL-FATIHAH Baca 14 kali sebelum tidur:Suami dan anak-anak akan mengingati kita selaluAL-FATIHAH Baca 41 kali tiup dalam air dan minum serta buat air mandian:Melepaskan rasa sakit dalamanAL-FATIHAH Baca 7 kali dan usap di kepala setiap pagi dan sekali sebelum tidur.Kepada orang berpenyakit mentalAL-FATIHAH Baca 3 kali tiup dalam segelas air- minum dan baca sambil mengusap kawasan yang rasa sakit.Sakit yang keterlaluanAL-FATIHAH Baca 7 kali dan sapu ke atas kepala.Bayi yang suka menangis pada malam hari atau pada bila-bila masaAL-FATIHAH Baca 3 atau 7 kali, gunakan ibu jari dan tekan di langit-langit, (Mulut) kemudian sapu kepada tempat yang sakit.Luka berdarah, sengat lebah, jari terkepit di pintuSUKA DIINGATKAN: BACALAH DALAM KEADAAN KHUSYUK, TAWAKAL KEPADAALLAH DAN NIATLAH DENGAN JUJUR, INSYA-ALLAH IANYA MERUPAKAN PENAWARYANG TERBAIK KEPADA SEMUA.

YA-RAHMAN, YA-RAHIM, YA ALLAHBuatlah sebanyak 3 kali Jumaat berturut-turut:Baca berulang-ulang kali sepanjang kita duduk lepas sembahyang Asar sehinggalah masuknya waktu Maghrib. Masuk sahaja waktu Maghrib, sebutlah Allahuakhbar, dan teruslah angkat tangan dan berdoa kepada Allah yang MAHA berkuasa dengan apa yang dihajati.(Percepatkan jodoh, memanjangkan jodoh, dikurniakan cahaya mata, sembuhkan penyakit, elakkan dari malapetaka, diampunkan dosa dan sebaginya).

AWET MUDA (dalaman dan luaran)Zikir BacaYa Badiyah -1 kaliYa Nur - 1 kaliYa Hadi - 1 kaliYa Allah – 3 kaliBaca dan tiup di tapak tangan dan sapu ke raut muka kita pada setiap hari.Ayat Al-Waqiah (ayat 35,36,37,38)Baca setiap hari selepas sembahyang Subuh tiup dalam air dan minum.- Rawatan untuk awet muda luar dan dalaman

Halwa telinga