Saturday, February 5, 2011

Mood orang sakit.. entah apa2 yang di entrykan

Siapa sakit????????????????????????
Saya lah.............. tapi dah sakit2
.... tak reti nak berehat
..... masih sibuk nak beronline bagai
......Masih ada mood lagi menunggu orang say hi dekat YM...

Sepatutnya.... bila dah tau sakit.....
.. Bawak2lah berehat
.... rehat-rehatkan badan
...... tenang-tenangkan fikiran
........ banyakkan berzikir kepada Allah.......

Ada faham... Cik NORHAYATI SULAIMAN


Mr. Google menemui benda ni di Yahoo... (perhatian to Mr. saiful)

Cantikkan katil di bawah... di tambah dengan warna merah bed spread plus warna hitam...



Yang ni terlalu berbunga.... not my taste



Nampak eksklusif kan...... 


Simple dan menarikkan.... I like 




Okeylah... sebenarnya gambar-gambar tu tak de kaitan pun dengan entry orang sakit. Tetapi saja nak tempek aktiviti googgle yang saya lakukan.

Oh ya..hari ini... my mum cousins and anak2 dia datang. Wa Li and Anjang Bakar.....

Jumpa lagi... di ruang merapu yang akan datang









Menggoogle LOVE....

Hasilnya......



dan lagi


 dan lagi.............


dan lagi....................



Okeylah... cukuplah dulu... nanti aktiviti menggoogle  bersambung semula...

Persoalannya  :  Siapa yang jiwang??????????????????????

Tidak sihat lagi

2011  permulaan yang tidak begitu lancar untuk saya. Banyak perkara yang sepatutnya saya siaplebih awal tetapi tertunda.  Tapi alhamdulillah masih dalam masa yang ditetapkan. Saya amat merasakan kemerosotan prestasi saya bekerja yang beramatan. Apa yang menyebabkan keadaan saya begitu......? Apa penyebab kepada kemerosotan prestasi kerja saya....? hahhahahah Sendiri mau ingat... jangat asyik salah kan orang lain.

Sebenarnya... saya tidak sihat sejak dari minggu kedua persekolahan. Seawal 14  Januari saya dah  mendapat cuti sakit. Minggu berikutnya saya dah okey... tapi tiba pada khamis dan jumaat saya demam lagi. Hujung minggu saya berlalu tanpa mampu melangsaikan semua tugasan yang siamanahkan.

Masuk minggu ketiga persekolahan..... di awal minggu okey... tapi menjelang hujung minggu keadaan saya kembali teruk.  Semasa cuti tahun baru cina... saya demam seejak dari hari selasa hingga ke hari ini. Ohhhhhhhhhhhhh .... saya tak tau what happen to me.  Kalau berkesempatan saya terpaksa ke PMUM semula untuk mendapatykan rekod kesihatan saya di sana dan dibawa ke  Hospital Sibu. Tapi bila masa nya ya................ Bila saya di KL saya asyik terlupa akan tugasan yang utama itui....... Wlau apa pun saya masih larat untuk melangsaikan semua tugasan yang diberikan........Good luck to my self.Doakan saya kembali cergas dan sihat seperti sebelumini ya.......


Thursday, February 3, 2011

Pilihan dalam bercinta

Sempena Februari yang dikatakan bulan kasih sayang ni... saya melancarkan entry2 yang berbau cinta sehingga 14 Februari... Bukan nak mengagungkan valentine day... Tapi sekadar peringatan dan renungan... cinta bagaimanakah yang menjadi pilahan kita.

Inilah pembukaannya yang saya ambil dari blog syokkahwim.com. Harap2 dia tak marah. says cilok hasil kata2 dia. dalam ni....



What love is all about? Cinta boleh membuatkan kita bahagia, cintajuga boleh merobek hati! Siapakah PENCINTA HEBAT di Zaman ini? Ina Naim? Lydia Ibtisam dalam IMPIAN ILYANA? PUTERI SARAH LIYANA dan MAWI? Elyana atau OPIE dalam DUNIA BARU? JULIE ZIEGLER dalam KAYANGAN? Apa-apa pun cuba renungkan erti CINTA di bawah!
  • Jika kita mencintai seseorang, kita akan senantiasa mendo’akannya walaupun dia tidak berada di sisi kita.
  • Tuhan memberikan kita dua kaki untuk berjalan, dua tangan untuk memegang, dua telinga untuk mendengar dan dua mata untuk melihat. Tetapi mengapa Tuhan hanya menganugerahkan sekeping hati pada kita? Kerana Tuhan telah memberikan sekeping lagi hati pada seseorang untuk kita mencarinya. ItulahCinta …
  • Jangan sesekali mengucapkan selamat tinggal jika kamu masih mahu mencuba.
  • Jangan sesekali menyerah jika kamu masih merasa sanggup. Jangan sesekali mengatakan kamu tidak mencintainya lagi, jika kamu masih tidak dapat melupakannya.
  • Cinta datang kepada orang yang masih mempunyai harapan, walaupun mereka telah dikecewakan. Kepada mereka yang masih percaya, walaupun mereka telah dikhianati. Kepada mereka yang masih ingin mencintai, walaupun mereka telah disakiti sebelumnya dan Kepada mereka yang mempunyai keberanian dan keyakinan untuk membangunkan kembali kepercayaan.
  • Jangan simpan kata-kata cinta pada orang yang tersayang sehingga dia meninggal dunia lantaran akhirnya kamu terpaksa catatkan kata-kata cinta itu pada pusaranya. Sebaliknya ucapkan kata-kata cinta yang tersimpan di benakmu itu sekarang selagi ada hayatnya. INGAT CERITA “LOVE IS CINTA!”
  • Mungkin Tuhan menginginkan kita bertemu dan bercinta dengan orang yang salah sebelum bertemu dengan orang yang tepat, kita harus mengerti bagaimana berterima kasih atas kurnia tersebut.
  • Cinta dapat mengubah pahit menjadi manis, debu menjadi emas, keruh menjadi hening, sakit menjadi sembuh, penjara menjadi telaga, derita menjadi nikmat dan kemarahan menjadi rahmat.
  • Sungguh menyakitkan mencintai seseorang yang tidak mencintaimu, tetapi lebih menyakitkan adalah mencintai seseorang dan kamu tidak pernah memiliki keberanian untuk menyatakan cintamu kepadanya.
  • Seandainya kamu ingin mencintai atau memiliki hati seorang gadis, ibaratkanlah seperti menyunting sekuntum mawar merah. Kadangkala kamu mencium harum mawar tersebut, tetapi kadangkala kamu terasa bisa duri mawar itu menusuk jari.
  • Hal yang menyedihkan dalam hidup adalah ketika kamu bertemu seseorang yang sangat berarti bagimu, hanya untuk mengetahui baahwa pada akhirnya menjadi tidak bererti dan kamu harus membiarkannya pergi.
  • Kadangkala kamu tidak menghargai orang yang mencintai kamu sepenuh hati, sehingga kamu kehilangannya. Pada saat itu, tiada guna penyesalan kerana perginya tanpa berkata lagi.
  • Cintailah seseorang itu atas dasar siapa dia sekarang dan bukan siapa dia sebelumnya.
  • Kisah silam tidak perlu diungkit lagi, kiranya kamu benar-benar mencintainya setulus hati.
  • Hati-hati dengan cinta, kerana cinta juga dapat membuat orang sihat menjadi sakit, orang gemuk menjadi kurus, orang normal menjadi gila, orang kayamenjadi miskin, raja menjadi budak, jika cintanya itu disambut oleh para pecinta PALSU.
  • Kemungkinan apa yang kamu sayangi atau cintai tersimpan keburukan di dalamnya dan kemungkinan apa yang kamu benci tersimpan kebaikan di dalamnya.
  • Cinta kepada harta ertinya bakhil, cinta kepada perempuan ertinya alam, cintakepada diri ertinya bijaksana, cinta kepada mati ertinya hidup dan cinta kepada Tuhan ertinya Takwa.
  • Lemparkan seorang yang bahagia dalam percintaan ke dalam laut, pasti ia akan membawa seekor ikan. Lemparkan pula seorang yang gagal dalam bercinta ke dalam gudang roti, pasti ia akan mati kelaparan.
  • Seandainya kamu dapat berbicara dalam semua bahasa manusia dan alam, tetapi tidak mempunyai perasaan cinta dan kasih, dirimu tak ubah seperti gong yang bergaung atau sekedar canang yang gemericing.
  • Cinta adalah keabadian … dan kenangan adalah hal terindah yang pernah dimiliki. Tetapi jika ianya pahit, lupakanlah segera!!
  • Siapapun pandai menghayati cinta, tapi tak seorangpun pandai menilai cintakerana cinta bukanlah suatu objek yang bisa dilihat oleh mata kasar, sebaliknyacinta hanya dapat dirasakan melalui hati dan perasaan.
  • Cinta mampu melunakkan besi, menghancurkan batu, membangkitkan yang mati dan meniupkan kehidupan padanya serta membuat budak menjadi pemimpin. Inilah dahsyatnya cinta.
  • Cinta sebenarnya adalah membiarkan orang yang kamu cintai menjadi dirinya sendiri dan tidak mengubahnya menjadi gambaran yang kamu inginkan. Jika tidak, kamu hanya mencintai pantulan diri sendiri yang kamu temui didalam dirinya.
  • Kamu tidak akan pernah tahu bila kamu akan jatuh cinta. Namun apabila sampai saatnya itu, raihlah dengan kedua tanganmu dan jangan biarkan dia pergi dengan sejuta rasa tanda tanya dihatinya.
  • Cinta bukanlah kata murah dan lumrah dituturkan dari mulut ke mulut tetapi cintaadalah anugerah Tuhan yang indah dan suci jika manusia dapat menilai kesuciannya.
  • Bercinta memang mudah, untuk dicintai juga memang mudah. Tapi untuk dicintai oleh orang yang kita cintai itulah yang sukar diperoleh.
  • Jika saja kehadiran cinta sekedar untuk mengecewakan, lebih baik cinta itu tak pernah hadir.
Renungan yang seterusnya akanbersambung.......


Makna Rose

Sempena bulan cinta...... saya ingin mencopy maksud  dari bunga Rose yang saya google ....

1. Bermula dengan warna

 Red Rose
. Reed
Sincere Love & Respect, Courage & Passion
Send red roses to convey the message of your passionate love for that someone; saying "I love you"




Pink Rose

Grace and Gentility, the rose of sweet thoughts.
Send deep pink roses to show your appreciation & gratitude; saying "Thank you" Send light pink roses to convey admiration and sympathy


Yellow Rose
In the Victorian times, yellow roses meant jealousy. But today, they signify friendship, joy, gladness and freedom, the promise of a new beginning.
Send yellow roses to brighten up someone's day; to congratulate your friends and loved ones during Joyous occasions.
-
White Rose
Spiritual love & Purity, the rose of confession, the bridal rose; "You are heavenly", "I am worthy of you"
Commonly used as traditional bridal bouquet during weddings to symbolize a happy love. You can nevertheless use them to convey the message of "You are heavenly, I miss you"

Lavender Rose
Love at first sight and enchantment
Send lavender roses of course, to convey the message of your "love at first sight" with that special someone. You can nevertheless also send them if you would like to make a special impression.

Orange Rose Orange
Passionate desire, pure enthusiasm and fascination
An excellent choice for a new relationship that you wish to pursue further. It can nevertheless also be referring to a new business partnership.



Kali pertama saya baca Rose berwarna orange and lavender.... Mesti cantikkan

sekarang kita tengok pula apa makna di sebalik jumlah bunga rose


1 RoseLove at the first sight; you are the one
2 RosesMutual love between both, deeply in love with one another
3 RosesI love you
6 RosesI wanna be yours
7 RosesI'm infatuated with you
9 RosesAn Eternal love, together as long as we live
10 RosesYou are perfect
11 RosesYou are my treasured one; the one I love most in my life
12 RosesBe my steady
13 RosesSecret Admirer
15 RosesI am truly sorry, please forgive me
20 RosesBelieve me, I am sincere towards you
21 RosesI am devoted to you
24 RosesCan't stop thinking about you, 24 hours everyday
33 RosesSaying "I love you" with great affection
36 RosesI will remember our romantic moments
40 RosesMy love for you is genuine
50 RosesRegretless love, this is
99 RosesI will love you for as long as I live
100 RosesHarmoniously together in a century; remaining devoted as couple till ripe-old age
101 RosesYou are my one and only love
108 RosesPlease marry me!
365 RosesCan't stop thinking about you, each and everyday
999 RosesEverlasting and Eternal love



Sure bestkan kalau dapat 999 kuntum rose.. tapi lepas tu nak buat apa dengan rose yang berlambak tu. Satu je dalam my mind .. kalau saya dapat 999 kuntum rose ... saya akan buka gerai and buat jualan Murah sekuntum rose berharga RM3. dibalut dalam plastik yang murah..... jugak.... tentu untungkan.

Saya hanya mengeluarkan modal untuk membeli pembalut  dan pelekat aje. Wow tentu banyak untungnya kan......... "Abang bagi le saya 999 kuntum rose...." hahahahhahahahaha

Qatar punya maps


Bila berlaku kekacauan di mesir... My parent pun naik gelisah jugak. 
Pagi-pagi (dua hari yang lepas)  my father tanya saya ... tempat Adi okey ke? Atau dia orang akan dibawa balik Malaysia... ?

Tak lama lepas tu my mother pun tanya jugak..... salan yang sama. 

Nasib baik semalam Adi call.. so tak perlulah saya menjawab banyak soalan from my parent.

Kenapa pulak my parent sibuk pasal kejadian di mesir...
 Ada keluarga ke dekat sana?
Ada bussiness ke dekat sana?
Apa kepentingannya Mesir dengan my parent?

Semuanya memberikan jawapan TIDAK.

My parent gelisah sebab my brother ABDUL HADI BIN SULAIMAN berada di Doha, Qatar,,]. Walaupun tempat Adi and familynya jauh dari Mesir tapi sebab ia di Middle East. So.. dia orang pun susah hati jugak.
Cuma hari ini saja saya tak disoal tentang  kedudukan Qatar dengan Mesir. Sebab tu saya google jugak peta di atas. Incase tomorrow my parent tanya lagi.. saya akan tunjukkan kedudukan Mesir dengan Qatar tu di mana.

Walau apa pun .. saya mendoa'kan kekacauan di mesir akan segera berakhir. Dan tidak merebak ke negara-negara berhampiran. Mudah-mudahan keadaan di sana akan berubah dan kembali aman.

AMIN YA RABBAL A'LAMIN


Miss...........

Miss U like Crazy.................

Ye ke... ada yang merindu kat seseorang sampai macam tu sekali.

Boleh percaya ke....???? 

Tapi ... pasti betulkan.. sebab tu ada yang tak mampu mengawal diri bila dah rindu

Maka.... semua perkara di ketepikan sehingga

ada yang gila bila ditinggalkan....

Tak kiralah..

Siapa...
asalkan orang yang dirindu itu

adalah insan yang disayangi.


Ibu
Bapa
Adik beradik

dan yang parah selalunya dalah


Kekasih hati.....

Fikir-fikirkanlah...




Wednesday, February 2, 2011

Proton Persona Elegence High Line (Brilliant Red)

Entry yang sepatutnya dah dibuat dua bulan yang sudah....
Hari ni 2 Februarykan...hahahahahahha 



Bulan Kedua Persona menjadi milik saya yang sah. Walau tak segah mana... tapi itulah hasil dari titik peluh saya sendiri. Kereta kedua  yang menjadi milik saya 

Dalamnya seperti inilah...











Itu di dalam My Persona Elegance H-Line milik saya... Gambar-gambar tu cilok dari proton punya website lah

Kereta saya berwarna apa....

Tada.............. Briliant Red.... warna idaman sejak sekian lama


 Inilah dia... QAV 4591... 

Mana perginya QRC 4591 saya.... Dah jual ke???????

Tak aih...... masih ada lagi... menjadi transport  my youngest sister pergi and balik kerja pulak

Nak jual... sayang... rasa tak berbaloi pun ada gak... lagipun dah lama habis bayar... 
My father takk galakkan di jual

Rasa okey gak sebab ada dua kereta.. tak de lah kereta saya asyik hilang saja... kira kereta kancil  saya tu jadi  kenderaan untuk family saya kat rumahlah...hehhehehe


Ini bukan kereta kancil saya... cuma contohnya saja....
tengah cari gambar metalic gold... iaitu yang sama warna dengan kancil ku itu... tapi tak jumpa....

Yang penting ada jugak gambarnya kan... walaupun tersasar jauh dari warna kancil kesayangan saya yang kini menjadi hak milik sementara adik saya... (yang dalam gambar bawah nilah)






The Great Wife Aisyah r.a (by Ahmad Salim Badawilan & Suzilawati Hassan)

Sejak akhir-akhir ini saya suka sekali membaca buku-buku berkaitan Aisyah r.a. Isteri Rasulullah yang tercinta. Memang sejak sekian lama saya mengkagumi segala macam yang berkaitan Aisyah. Saya akan membeli buku-buku berkaitan dengan Aisyah. Apa yang menariknya sebagai Aisyah r.a....
..... Sudah semestinya keistimewaannya sebagai isteri Rasulullah s.a.w
.......kebijaksanaannya dalam meneruskan ilmu yang ditinggalkan oleh Rasulullah s.a.w
........kecantikan dia sebagai wanita sehingga Rasulullah s.a.w memberi gelaran Humaira' kepadanya dek kerana indahnya wajah Aisyah r.a.
......... Kesabarannya menghadapi fitnah Kubra yang menimpa dirinya 
............Keberaniannya  mengikut Rasulullah ke medan perang.
..................Ketaatannya pada orang tua sehingga sanggup berkahwin dengan Rasulullah di usia yang muda
...........................Sifat tawadhuknya kepada Allah sehingga tidak ingin  diingati oleh orang 
.............................. Keunguulan peribadi Aisyah yang skar ditanding oleh sesiapa pun apatah lagi di zaman kita ini.

Itulah yang saya peroleh dari buku The Great Wiife  : Aisyah r.a terbitan Synergy Media. 

Buku ini telah tiga kali saya tamat menelaahnya. Terutama di saat  tidak mampu melaksanakan  tugasan yang diberikan. Saya mencari kekuatan dari perjuangan Aisyah sebagai  anak, isteri dan penyampai ilmu. Walaupun saya tidak bergelar isteri tetapi apa yang dilalui Aisyah dan cara Aisyah menangani dugaan yang menimpa amat saya kagumi. Aisyah, wanita yang  saya rasakan sabagai role model yang dilahirkan dan dididik oleh Rasulullah. Kita sepatutnya menjadikan dia sebagai contoh dan teladan utama.. Sebagai wanita yang berkerjaya... sebagai isteri.. dan juga sebagai seorang yang bujang (Rasulullah wafat ketika Aisyah  hanya berusia 18 tahun)

Malahan Aisyah  adalah manusia biasa yang Allah kurniakan dengan ketinggian dan keunggulan peribadi. Sebagai manusia dia ada perasaan... cemburu.. marah... sedih... menjadikan ia adalah contoh terbaik bagi seorang wanita.

Tapi.. saya sedar... iman saya terlalu lemah untuk  menandingi Aisyah. Tapi saya perlu berusaha untuk menjadikan Aisyah sebagai contoh terbaik untuk saya ikuti... dan menjadi panduan bagi saya daam menghadapi pancaroba dan dugaan hidup  di zaman ini....

Thanks Rasulullah s.a.w telah meninggalkan satu role model untuk umatmu contohi ddalam melalui perjalanan dan perantauan menuju dunia yang abadi.....



Tuesday, February 1, 2011

Get double the value with Chinese New Year Hot Tickets exclusive from Hotlink! Enjoy more talktime and SMS to reach out more to your family and friends in this festive season! #CNYhotticket

Get double the value with Chinese New Year Hot Tickets exclusive from Hotlink! Enjoy more talktime and SMS to reach out more to your family and friends in this festive season! #CNYhotticket

http://www.churpchurp.com/bingkisanmayablogspotcom/share/nestle-profilertest

Cadbury Chocolate

Hasil yang saya perolehi dari laman web Cadbury


Gambar ini tiada kaitan dengan chocolate...

chocolate kesukaan.... saya


Lagi contohnya... chocolate and gift chocolate cadbury....


History of Chocolate

So where and when did the magic begin? Thousands of years ago is the answer, in the ancient Maya and Aztec civilizations of Central America.

Cocoa trees grew wild in the jungle, and they used them to make a spicy, rather bitter drink for special occasions. Centuries later the Aztec Empire fell, and the Conquistador Hernan Cort├ęs brought cocoa beans back across the ocean to Spain.
Gradually chocolate spread across Europe – it was the fashionable choice of Kings and Queens, the nobility and the rich, just like caviar or champagne today. At the end of the 19th Century milk was added, and at last someone devised a way of making chocolate to eat as well as to drink. But it wasn’t until the 20th century that chocolate became affordable for everyone.
So chocolate has been on an epic journey, but its popularity is enduring: prized once by Aztec warriors and today by millions of people around the world.




Bestkan kalau dapat menikmati coklat .... Tak takut gemuk ke....????
Peduli apa pada gemuk..janji sihat dan bahagia
Sihat ke????? tak pastilah tapi ketika menyiapkan program master saya dulu saya terkena migrain yang teruk.. and nasihat doktor pada saya..kurangkan pengambilan coklat bila saya bagitau my menu always ada chocolate.. tak kiralah chocolata bar ke.... Chocolate drink ke.... chocolate wafer ke... and chocolate adalah  apa yang wajib ada dalam simpanan saya.. untuk menjadi santapan ketika saya stress atau tak berkesempatan untuk mencari makanan. 2 tahun chocolate menjadi peneman hidup saya.... hahahahhaha... tapi sekarang saya dah lebih berdisiplin sebab tak nak jadi macam dulu... badan saya bagai belon dipam je naiknya. Nasib baik dapat mengurangkan berat badan... tapi bukan salah chocolate ye.... salah nya adalah kerana cara diet saya masa tu.
Pagi saya makan nasi lemak...
Tengahari menu saya : Pizza @ Burger @ mana-mana fast food yang saya temui dalam perjalanan balik dari sekolah atau kuliah.
Nasi..................... bila saya rasa rajin aje...kecuali kalau my  beautiful kakak datang.. barulah sibuk makan nasi..kalau tak susah.
Yang menambah burukkan keadaan juga adalah pengambilan coca cola atau mana2  minuman berkarbonat secara  berlebihan. 

Nasib baik sekarang saya dapat 65 KG.... arghhhhhhhhhhhhhh tension sebenarnya melihat berat saya tu.... So.. salah satu caranya.. saya mula kembali makan chocolate mengikut cara yang disarankan dan saya temui dalam website   http://www.cadbury.co.uk  bertajuk "HOW DO YOU EATS  YOURS"

 Yours to refer to chocolate lah... so bacalah benda kat bawah ni yea... hehhehe

Simple you might think; remove wrapper, eat chocolate bar.  Think again!

Ever since Cadbury launched the ‘how do you eat yours’ Creme Egg campaign in 1985, and probably long before, people the world over have chosen to develop their own individual ways of enjoying and savouring their favourite chocolate brands. 

Favoured eating methods 

Are you a bit odd when it comes to how you go about eating your favourite chocolate bar or treat?  See if you recognise a bit of yourself in some of the weird and wonderful ways people choose to savour their favourite chocolate snacks. 

Cadbury Creme Egg

Egg and soldiers: Remove wrapper, place in egg cup, cut or bite off the top of the egg, eat fondant filling with spoon and/ or use Cadbury Fingers as dipping soldiers.  Eat chocolate shell.  
Bite and lick:
 Bite the top off the egg, suck out the insides, lick out any remnants of fondant and then pop the remaining chocolate in your mouth in one go.
An extra tipple for adults:
 Bite the top off the egg, suck out the goo, mash up remaining chocolate shell and mix with a dash of Grand Marnier

Cadbury Crunchie

Bite off chocolate and then suck away at the honeycomb centre!

Cadbury Double Decker

The layered approach: Bite off top chocolate first.  Bite off nougat layer.  Eat biscuit base. 

Cadbury Flake

Recreate that famous ad: Run a hot bath.  Relax in hot bath and take as much time as possible to eat your Cadbury Flake, savouring each and every deliciously sensuous, crumbly mouthful.   For maximum pleasure, be sure to pick a time where you can be guaranteed of you wont be disturbed for at least 15 minutes.  For maximum indulgence, light candles as well!  For maximum foolishness sing, ‘Only the crumbliest flakiest is chocolate, tastes like chocolate never tasted before.’

Cadbury Dairy Milk Buttons

Place one Cadbury Milk Button on your tongue.  Press the chocolate button to the roof of your mouth and let it slowly melt away.  Yummy

Cadbury Time Out

The layered approach: eat the top and bottom wafer.  Enjoy the flaky centre on its own.



Bestkan kalau dapat lambakan chocolate  cadbury macam ni.... lebih-lebih lagi kalau ada hazel nut.... hehehhehehe


Abang..... tak nak bagi hadiah chocolate kat  saya ni......


Berbunga Cinta Aisyah di Hati Rasulullah s.a.w (by Zamri Mohammad & Amran Yusuf)

Sekembalinya saya dari Mukah ahri ini.. Saya menelaah buku dengan title di atas. Saya tak membuat ulasan tentang kandungannya.. tapi saya mengharapkan  saya akan dapat menemui lebih banyak buku-buku sebegini. Tulisan yang menggunakan bahasa yang mudah dan ringkas. Bait-bait kata yang boleh menyentuh perasan

Saya terfikir... 
mampukan kita memiliki cinta 
sebagai isteri sehebat cinta Aisyah pada Rasuluullah s,a.w.
Sebagai anak sehebat kasih fatimah pada ayahandanya s.a.w
Sebagai sahabat sehebat persahabatan milik Abu Bakar terhadap Rasulullah s.a.w
Sebagai sepupu... boleh kah kita berkorban sebagaimana yang dilakukan oleh Ali karamallahhuwajhah

Namun.. saya sedar.
.kita hanya manusia biasa. Tak semua yang kita inginkan akan kita miliki.
Jadi redha dan bersyukur dengan pemberianNya adalah jalan yang terbaik.

Jangan menyalahkan takdir andai kita miliki apa yang kita inginkan
Jangan salahkan ketentuan andai kita tak pernah berusaha untuk memiliki apa yang kita ingini
Jangan menunging jari andai kita tersungkur kerana kita sudah memilih jalan kita sendiri

Kita yang menetukan segalanya dengan rahmat dan kebijaksanaan Allah.

Berbahagialah dengan cara kita sendiri... kerana Allah sentiasa memberi yang terbaik untuk kita

So...
 Apa jua halangannya... cabarannya... kesukarannya... kepayahannya 
serta kesakitan... 

Hadapilah dengan senyuman.......





GAMBAR SEKADAR HIASAN... SEBAB TAK DE GAMBAR TERBARU KENALAH RECYCLE SEMULA GAMAR2 LAMA





Halwa telinga