Friday, October 14, 2011

Kisah dan Teladan

 
Erti Ukhuwah
Pada suatu hari, seorang lelaki bertemu dengan seorang ulama Islam yang terkemuka. Sambil air matanya menitis, dia berkata kepada alim ulama itu,”Saya telah bertaubat dari suatu dosa sejak 30 tahun yang lalu. Tapi saya tidak tahu bagaimana saya akan berhadapan dengan Allah terhadap dosa tersebut.”
Ulama itu terkejut kemudian bertanya,”Apakah dosa yang telah engkau lakukan.”
“Suatu ketika dahulu, saya mempunyai sebuah kedai di sebuah pekan. Suatu hari, ketika saya berada di rumah, saya menerima khabar kebakaran berlaku di pekan itu. Saya segera berlari ke pekan itu untuk melihat keadaan kedai saya. Sampai di sana, saya lihat kedai-kedai lain hangus terbakar kecuali kedai saya. Saya terus mengucapkan Alhamdulillah kerana sangat gembira dan bersyukur. Seketika kemudian, saya menyedari saya telah melakukan satu dosa. Bagaimana saya tergamak mengaku muslim sedangkan saya tidak merasai kesedihan saudara seislam lain yang kehilangan kedai?
 
Kasih Seorang Ibu
 

Ini adalah kisah benar tentang pengorbanan seorang ibu ketika gempa bumi melanda Jepun. Ketika gempa bumi telah reda, sewaktu pasukan penyelamat tiba di sebuah rumah yang telah musnah milik seorang wanita muda, mereka terlihat sekujur badan dicelah-celah runtuhan tersebut. Kedudukan bentuk badannya agak pelik seolah-olah dia sedang melutut (seperti orang yg sedang bersembahyang/berdoa), dengan badannye menunduk ke hadapan dan kedua-dua tangannya seperti diampu sesuatu objek. Runtuhan rumah tersebut telah terkena pada bahagian belakang dan kepalanya.
 
Ketua pasukan penyelamat dengan bersungguh-sungguh cuba untuk mencapai wanita tersebut melalui celahan runtuhan tersebut dengan harapan wanita tersebut masih hidup. Namun begitu, keadaan badan wanita tersebut yg sejuk dan kaku menunjukkan yang dia sudah tiada lagi. Pasukan penyelamat lantas terus meninggalkan rumah wanita tersebut.
 
Tiba-tiba, ketua pasukan penyelamat merasakan seperti ada sesuatu yang tidak kena, lalu berpatah balik ke rumah tersebut. Dia telah berlutut sekali lagi dan cuba mencapai sedaya upayanya di celah runtuhan untuk mencapai sedikit ruang kosong di bawah mayat wanita tersebut. Tiba-tiba, dia menjerit, “ada bayi, ada bayi di sini!!” Lantas seluruh pasukan penyelamat bekerjasama mengalihkan sisa runtuhan di sekeliling mayat wanita tersebut. Apa yang mereka lihat ada seorang bayi lelaki yang berusia 3 bulan yang berbalut deangan selimut di dalam pelukan wanita tersebut. Ternyata wanita tersebut telah terkorban ketika melindungi bayinya. Ketika gempa bumi berlaku, dia telah menggunakan tubuhnya sebagai perisai pelindung bagi bayinya. Bayi tersebut masih nyenyak tidur ketika ketua pasukan penyelamat mengangkatnya keluar dari celah runtuhan.
 
Doktor dengan pantas memeriksa keadaan bayi lelaki tersebut dan ketika doktor membuka balutan selimut bayi itu, dia terjumpa sebuah telefon bimbit dan terpampang di skrin telefon tersebut sepotong pesanan bertaip “SEKIRANYA KAMU SELAMAT, INGATLAH BAHAWA IBU MENYAYANGIMU..” Pesanan ini telah dibaca oleh semua orang yang berada di situ, dan mereka semua menangis dan tersentuh.
 
“SEKIRANYA KAMU SELAMAT, INGATLAH BAHAWA IBU MENYAYANGIMU..”Begitu besarnya kasih sayang seorang Ibu...!!

No comments:

Post a Comment

Halwa telinga