Inilah resepi yang yang ingin saya cuba hari ni.... Harap-harap menjadi.
QUICHES LORRAINE
CRUST 250 gm Plain Flour
A pinch of Salt
125 gm Butter
1 no Egg Yolk
50 ml Iced Water
- Tepung, garam dan mentega → ramas sebati
- Buat lubang di tengah
- Masukkan kuning telur + iced water, campurkan sebati.
(Gunakan jari)
→ menjadi doh
- bungkuskan dengan plastic, rehatkan selama 30 minit dalam chiller
Garnish 1 no Onion
4 pcs chicken meat
20 gm oil
100 gm Cheddar cheese
- Panaskan minyak, masukkan bawang → wangi
- Masukkan chicken meat / beef (ikut suka nak yang mana satu)→ masak. Biarkan.
- Cheddar Cheese → diparut.
Egg Custard 250 gm Milk (Full Cream)
250gm Double Cream/ Reduced Dream/Nestle Cream
2 nos Egg Yolk
2 nos whole eggs
Salt, pepper, nutmeg & cayenne pepper
- Campurkan semua bahan, pukul hingga sebati
*** Keluarkan doh selepas 30 minit. Canaikan & masukkan dalam acuan.
Masukkan adunan inti dan taburkan Cheddar Cheese yang telah diparut, tuangkan egg custard. Bakar menggunakan api atas dan bawah selama 45 minit / sehingga masak menggunakan suhu 180ºC
Kalau menjadi adalah gambarnya di sini esok... hahahaha
No comments:
Post a Comment